SAP is de eerste leverancier die het draaien van een in-memory database op een zakelijk transactieplatform mogelijk maakt. Organisaties kunnen hiermee in real-time operationele data analyseren en op basis daarvan belangrijke besluiten nemen. SAP mede-oprichter Hassno Plattner kondigde aan dat de database op een later moment in alle producten van de leverancier wordt geïntegreerd.

“Het is de enige in-memory database die datawarehousing en transactieverwerking in dezelfde database laat plaatsvinden. Dat is uniek", zegt analist Donald Feinberg van Gartner tegen ReadWrite Enterprise. Door deze stap hoeven orders niet eerst verwerkt te worden door een datawarehouse om daarna pas geanalyseerd te kunnen worden, maar zijn bijvoorbeeld forecasts direct mogelijk. Hiermee kan het verkoopproces van bedrijven aanzienlijk versneld worden.

Snellere zakenwereld noopt tot vernieuwende producten

“De zakenwereld versnelt, waardoor ook beslissingen sneller moeten worden genomen", stelt vice-president software, dienstverlening en sales Henry Morris van onderzoeksbureau IDC. "Je kunt steeds minder tijd besteden aan het verzamelen en analyseren van data en het bedenken van maatregelen. SAP HANA combineert transactieverwerking en analyse in een enkel platform en biedt daarmee een geïntegreerd systeem voor het verzamelen van data en het maken van besluiten."

HANA is sinds anderhalf jaar beschikbaar als stand-alone database en kent intussen ongeveer duizend klanten, wat misschien weinig lijkt, maar volgens het SAP sterk groeit zodra de techniek volwasser wordt. Volgens Feinberg duurt het nog twee tot vijf jaar voordat concurrenten als Oracle, Microsoft en IBM hun technologie op hetzelfde niveau hebben draaien. “SAP heeft een gigantische voorsprong genomen", zegt de Gartner-analist.

In-memory wint aan terrein

Tegenwoordig bieden meerdere leveranciers business intelligence en big data-oplossingen die gebruikmaken van in-memory databasetechnologie. Organisaties verkrijgen met deze technologie sneller antwoord op hun vragen omdat de queries in het systeemgeheugen van de server worden uitgevoerd in plaats van op de schijf van de server. Traditionele databasesystemen werken met relationele RDBMS-technologie en worden voornamelijk voor statische rapportages gebruikt.