NetWeaver PI wordt door de Duitse leverancier omschreven als SOA-middleware om 'uiteenlopende applicaties te combineren tot naadloos werkende services'. PI biedt alles wat nodig is voor het opzetten van een Service Oriented Architecture, zegt Robbert Haakmeester, bij SAP productmanager voor NetWeaver. “PI is veel breder dan XI en biedt meer tools en technologieën voor SOA.”

PI biedt onder andere een Enterprise Services Repository, Registry, Enterprise Services Bus, Business Process Management en SOA-beheertools. Volgens Haakmeester is vooral de Enterprise Service Repository in PI 7.1 een grote verbetering ten opzichte van XI. Gebruikers kunnen naast de services van SAP ook eigen webservices aanmaken. “Daarnaast zijn het modelleringsmodel en de performance sterk verbeterd.”

SAP-klanten die PI willen toepassen op enkel en alleen SAP-producten, kunnen het product gratis gebruiken. SAP-klanten die bijvoorbeeld Siebel willen integreren dienen bij te betalen, aldus Haakmeester. “Wie geen klant is van SAP kan PI kopen als losstaand product.” De productmanager kan geen uitspraak doen over de prijs. “Daar is het product te complex voor.” Bron: Techworld