De fabrikant van scan/kopieerapparaten bracht eind vorige week nog twee nieuwe patches uit om de scanfout te corrigeren die begin augustus is geopenbaard. Terwijl de inschatting eervorige week was dat de fixes in twee rondes zouden uitkomen, blijken er nu nog patches voor MFP-modellen (multifunctionals) in aantocht. "Aanvullende patches worden komende week gereleased", meldt Xerox in de blog-update van 30 augustus.

Een 6 scannen kan een 8 opleveren

De patches voor bepaalde modellen MFP's moeten de fout oplossen waardoor die apparaten nummers op ingescande documenten veranderen. Een 6 wordt daardoor bijvoorbeeld gezien als een 8. De oorzaak is een te agressieve compressie van gescand materiaal. Xerox benadrukt dat het gaat om zogeheten stress-documenten, die bijvoorbeeld kleine lettertypes hebben, of al meermaals zijn gescand.

De scancorruptie in beeld:

Via: David Kriesel.

De eerder door Xerox al aangekondigde tweede golf updates werd medio vorige week uitgerold. Deze week volgen er nog patches. De fabrikant zal deze aankondigen op het blog waarop de kwestie uiteen is gezet. De fout werd eind juli ontdekt door de Duitse computerwetenschapper David Kriesel, die Xerox' support gelijk inlichtte, maar daar op verbazing stuitte. Vervolgens openbaarde hij zijn analyse van de scanfout, wat alsnog leidde tot contact en de geleidelijk uitkomende updates.

Fix nog fixen?

Overigens meldt een gebruiker in reactie op Xerox' blogpost dat de fix voor de door hem gebruikte Workcentre 7525-machine de fout niet geheel oplost. Dat model bevond zich in de eerste golf patches van 22 augustus. De gebruiker stelt nu dat hij installatie van de patch heeft geverifieerd en dat hij toen toch het probleem kon dupliceren. De cijfercorruptie is wel verminderd, maar niet geheel weg. Ontdekker Kriesel heeft deze gebruiker al om details gevraagd.