Internationaal grootmeester Vasik Rajlich beweert dat hij met behulp van het door hem ontworpen schaakprogramma alle variaties van het Koningsgambiet, de veelgebruikte maar even zozeer omstreden openingszet, heeft weten te vinden.

Een cluster van computers (IBM-hardware) heeft maandenlang moeten draaien om volgens Rajlich meer duidelijkheid te geven over alle mogelijke variaties op de schaakzet. Daar waren in totaal 2880 processorkernen (cores) van 4.25 GHz en 16 terabyte aan RAM-geheugen voor nodig.

Berucht

In 2005 ontwierp Rajlich het beruchte Rybka, dat hij sindsdien door is blijven ontwikkelen. Nu zou de uitkomst luiden dat een eerdere analyse van Bobby Fischer, die heeft geclaimd dat wit geen kans heeft met Koningsgambiet tegen zwart en dat daarom de opening niet moet worden gespeeld, voor meer dan 99,9 procent klopt.

Volgens Rybka zou, als zwart het gambiet accepteert, van alle mogelijke zetten die wit op de derde zet kan doen, 3. Be2, dus de loper naar e2, goed kunnen zijn voor een remise. Alle andere zetten leiden voor wit naar verlies.

Met het doorgronden van de Koningsgambiet zegt de Tjechisch-Amerikaanse schaker nog niet klaar te zijn. Hij wil in de toekomst verder met het machinaal berekenen van andere schaakvariaties.

Discussie

Op schaakfora is er direct stevig getwijfeld aan de uitkomsten van het computerschaakprogramma. De discussie over de mogelijkheden van schaakcomputers is al een oude.

Update 12.23: ChessBase heeft zijn uiterste best gedaan op inventieve wijze een 1 aprilgrap uit te halen en dat is dus bij deze gelukt. De omslachtige maar succesvolle wijze waarop dat is gedaan, staat hier. Webwereld trekt hierbij het boetekleed aan.