De nieuwe specificatie van de veelgebruikte geheugenkaartjes zou in het eerste kwartaal van 2011 af moeten zijn. De eerste flashcards volgens de nieuwe specificatie, die voorlopig SD 4.0 wordt genoemd, moeten een jaar later in de schappen liggen. Dat zegt Akihiro Kasahara van de SD Association.

HD-camera’s

De maximale doorvoersnelheid van de huidige SD-kaarten ligt theoretisch gezien op 104 MB per seconde. In de praktijk worden gemiddeld snelheden van zo’n 80 MB per seconde gehaald. De nieuwe SD-kaarten worden dus bijna drie keer zo snel.

Deze snelheid is volgens de SD Association vooral bedoeld voor mensen die dataverslinders als een HD camera of een spiegelreflexcamera met filmfunctie gebruiken. De kaart biedt ook uitkomst voor wie een SD-kaart wil inzetten als (externe) harde schijf.

Dubbele rij

De hogere snelheid moet mogelijk worden gemaakt door een dubbele rij contactpins. De SD Association weet echter nog niet hoeveel pins er in totaal gebruikt zullen worden. Ondanks de verdubbeling moeten de nieuwe kaartjes wel volledig backwards compatible zijn met de huidige generatie SD-kaarten. Dat wil zeggen dat je oude kaartjes in nieuwe apparatuur moet kunnen steken en dat nieuwe kaartjes in oude apparatuur passen (hoewel op een lagere maximumsnelheid).

Toshiba

Toshiba presenteerde op de IFA een nieuwe serie SD-kaarten die de huidige snelheidsrecords verbreken. De maximale doorvoersnelheid van deze kaarten ligt op 95 MB per seconde om te lezen en 80 MB per seconde om te schrijven.