De Seagate Pulsar is ontworpen voor zakelijke bladecomputers en algemene serverapplicaties. De solid state drive (SSD) komt in drie uitvoeringen op de markt: 50, 100 en 200 GB.

Hoge snelheid

Het opslagstation haalt een prestatieniveau van wel 30.000 IOPS (input/output operations per second) voor het schrijven van data en 25.000 IOPS voor het lezen ervan. Daarnee laat de Seagate-SSD reguliere harde schijven ver achter zich. Ook concurrerende SSD's worden overtroefd.

Seagate is een van de laatste harde schijffabrikanten die de SSD-markt betreedt. Concurrent Western Digital kocht in maart de technologie van een SSD-fabrikant. Samsung, Fujitsu en Toshiba maken al langer SSD's.

SSD is 'speelgoed'

Seagate-ceo Bill Watkins noemde SSD's vorig jaar nog speelgoed voor een nichemarkt. SSD zal niet binnen korte tijd de gebruikelijke harddisk vervangen, was zijn voorspelling. Wel presenteerde Seagate twee jaar geleden een hybride drive: een harde schijf met een 256 MB buffer van flashgeheugen.

Seagate haalt jaarlijks 10 miljard dollar omzet uit harde schijven. De storagemarkt wordt nog steeds gedomineerd door harde schijven, omdat die goedkoper zijn. Daarnaast bieden schijven veel meer opslagruimte; de 'grootste' (en duurste) SSD-modellen zijn nog klein vergeleken bij harde schijven.