SDD's zijn robuuster en energiezuiniger dan de huidige magnetische schijven. Hoewel ze volgens sommigen de toekomst zijn, zijn ze nu nog minstens een factor tien duurder. De grootte ervan zit bovendien in de tientallen Gigabytes, terwijl dit voor traditionele harde schijven in de honderden loopt. Ter vergelijking: de grootste schijven van Seagate en Hitachi zijn nu één Terabyte (= duizend Gigabyte) groot.

In een interview met DigiTimes zei Dean Klein, VP Memory System Development bij Micron Technology, dat de technologie van NAND flash-geheugens zich sneller ontwikkelt dan de Wet van Moore (een verdubbeling elke anderhalf/twee jaar). Op termijn zal de prijs dus geen probleem meer zijn. Volgens Klein is de prijs per Gigabyte over drie jaar nog maar zes maal zo hoog als die voor een gewone 2,5" harddisk.

Tegen die tijd zal ook de technologie volwassen genoeg zijn voor grootschalig gebruik. De JEDEC heeft bijvoorbeeld al aangekondigd de interfaces te zullen standaardiseren. Volgens de analisten van In-Stat zal in 2010 eenderde van alle notebooks van een flash-drive zijn voorzien. Dit jaar zijn de eerste geïntroduceerd. Een ander belangrijke markt is defensie. SDD's kunnen immers veel beter tegen stoten, vocht en uiteenlopende temperaturen. Bovendien kunnen ze razendsnel worden gewist. Dat is belangrijk als een computersysteem in vijandelijke handen dreigt te vallen.

Hoewel we de flash-disks vanwege hun lage energieverbuik het eerst in notebooks zullen zien, lijkt een veel bredere toepassing onontkoombaar. De magnetisch harddisk is immers al twee decennia lang de belangrijkste bottleneck in de geheugenhiërarchie. SDD's spelen dus ook een rol bij het verbeteren van de doorvoersnelheid van processoren.

Totdat de prijzen van flash-disks flink omlaag kunnen, vormen hybride drives een betaalbaar alternatief. Daarin wordt een traditionele harde schijf gecombineerd met flash-chips. Deze fungeert als een hele grote cache. DTS heeft bijvoorbeeld net een nieuw exemplaar met een capaciteit van 200 Gbyte geïntroduceerd. De Platinum HDD / McCell heeft 1 Gbyte geheugen dat zijn gegevens bij stroomuitval nog snel naar de magnetische disk schrijft.

Wie nog niet voor snel, zuinig en robuust gaat, maar voor veel en goedkoop, heeft een goede aan de nieuwe notebook-schijf van Toshiba. Dat bedrijf komt in november met een 2,5" harddisk die maar liefst een capaciteit van 320 Gbyte heeft. Het apparaat draait op 5400 toeren en heeft een cache van 16 Mbyte. Daarmee is het de grootste interne schijf die voor een notebook te krijgen is.

Bron: Techworld