Dat is een van de uitkomsten van het Techworld Seminar, dat donderdagochtend plaatsvond in het Congrescentrum Amstelveen, met als thema Storage: Trends en Valkuilen.

Volgens een van de panelleden, storage consultant Harry Hönen van HP, gebeurt het bij bedrijven vaak dat de disaster recovery niet vlekkeloos verloopt op het moment dat het echt nodig is. Tegenover een zaal gevuld met ict-professionals legt hij uit dat testen toch echt nodig is.

"Je ziet dat ze in geval van nood de data wel terug weten te halen", zegt Hönen tegenover een nagenoeg volle zaal. "Maar omdat het niet tussentijds getest is, wil het nog wel eens misgaan met het daadwerkelijk restoren." Deze valkuil is volgens Hönen wel relatief eenvoudig te omzeilen. "Dit soort acties zijn in te bouwen op regelmatige momenten dat je de data toch over moet zetten. Wie bijvoorbeeld een nieuwe service pack binnenkrijgt moet hem toch op een testomgeving loslaten." Dat is het moment dat direct het backupsysteem getest kan worden.

Een andere valkuil zit in de online backup, en is vooral van juridische aard, zegt Dick Leegwater van consultancy Verdonck Klooster en Associates. "Bedenk dat de gegevens op buitenlandse servers terecht kunnen komen, en daar is andere wetgeving van kracht", zegt Leegwater. "Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een overheid inzage in de opgeslagen gegevens eist." Dat zou vervolgens kunnen botsen met Nederlandse privacy- en zorgvuldigheidsregels. Als voorbeeld noemt Leegwater India. "Daar zou de beheerder van de server bijvoorbeeld bankgegevens kunnen doorverkopen, zonder dat daar een sanctie op ligt." Het is dan ook verstandig om daar een jurist naar de laten kijken, aldus Leegwater.

De panelleden gingen verder in op de toekomst van fysieke tape, een medium dat al erg lang bestaat en volgens hen dat voorlopig zal blijven doen. "Uiteindelijk moeten de schijven bij disk-to-disk backup blijven draaien, ook als de data niet gebruikt wordt", zegt salesconsultant Tim Waldron van storageleverancier NetApp. "Tape zal volgens mij dan ook blijven voor de data waar niemand voorlopig meer bij hoeft, maar die wel voor de lange termijn bewaard moet worden." Hönen voegt eraan toe dat tape erg duurzaam is. "Een tape kan dertig jaar mee, en met verschillende tests blijkt dat de data redelijk veilig is", aldus Hönen. "Tape is daarom denk ik verre van dood."

Het volgende Techworld Seminar staat voorlopig gepland op 19 juni en heeft SaaS (Software as a Service) als thema. Bron: Techworld