Dat is een van de uitkomsten van het vandaag gehouden Techworld Seminar Mobility en Telewerken in het congrescentrum in Amstelveen. Vertegenwoordigers van Microsoft, Citrix, Eurofiber, Terremark en Go Telecom lieten daar hun licht schijnen over de mogelijkheden en trends die zij waarnemen op het gebied van 'de werkplek buiten het werk'.

Hoewel 81 procent van de werknemers best zou willen telewerken, komt het percentage die daar ook daadwerkelijk gebruik van kan maken daar flink onder, zo spiegelt Rick de Zwart, vicepresident professional service van hostingbedrijf Terremark. "Het is naast een kwestie van vertrouwen ook een kwestie van technologie", zegt De Zwart tijdens de afsluitende debatsessie. "Hoewel applicaties steeds meer bandbreedte eisen, is het model voor breedbandaansluitingen voor thuis hier nog niet klaar voor." Met name de snelheid van applicaties die het directe contact moeten bevorderen, zijn hierdoor dikwijls niet snel genoeg voor een goede gebruikerservaring.

Softwarefabrikanten

Maar qua techniek blijft het daar niet bij. "Hoewel ik netwerkfabrikanten wel hun best zie doen op dit front, blijkt vaak dat de softwarebedrijven, en daarmee de applicaties, hier niet genoeg in meegaan", merkt een van de aanwezigen in de zaal op. Het is soms moeilijk om een applicatie goed naar een werkplek naar buiten toe te streamen, zonder dat ook dit ten koste gaat van de prestaties. Latency, zo was ook het panel het eens, is daarmee nog steeds een groot obstakel. "Het zou voor het telewerken bijvoorbeeld fijn zijn als isp's niet langer een bandbreedte beloven, maar een quality of service", zo stelt Andreas van Wingerden, regional manager systems engineering bij Citrix. "Dat zou de verbinding tussen thuis of mobiele werkplek met kantoor alleen maar goed doen."

Mentaliteit

Dat ook niet-technische redenen een domper kunnen zijn op succesvolle mobiliteit, werd vlak voor het seminar pijnlijk duidelijk. Go Telecom, die een demonstatie wilde geven van streaming teleconferencing, kreeg van de beheerders van het gebouw waar het evenement plaatsvond niet de benodigde toegang. "We wilden een poortje openzetten zodat we de verbinding konden maken", zo legt spreker Alex Bisschop uit tegenover de zaal. "Maar dat mocht niet van het management hier, vanwege de beveiligingsregels hier." De demonstratie die Ronald Scherpenisse van Microsoft gaf van zijn Unified Communications-aanbod lukte wel, omdat hier een gewone internetverbinding voldoende voor was.

De verbinding, zou volledig veilig zijn geweest, maar het beheer bleek niet te vermurwen. "Het is een onnodig obstakel, en het geeft aan hoe de angst er bij veel bedrijven nog in zit, terwijl de security prima te regelen valt", zo meent Oscar Kuiper, hoofd van business development bij glasvezelleverancier Eurofiber. Hij pleit dan ook voor een opzet waarbij een bedrijf het netwerk in tweeën te delen, een deel voor intern en het andere voor extern gebruik. Op die manier kan de beveiliging worden afgesteld op het doel van een netwerktak, en blijft de beschikbaarheid toch hoog.

Andere discussiepunten waren onder andere het werken met een multiplatform-omgeving (gebruikers met een Linux of Mac thuis die toch op de Microsoft-omgeving van het werk in kunnen loggen) en de vrijheid die eindgebruikers eventueel gegeven kan worden door de systeembeheerder.

Het volgende Techworld seminar staat gepland voor 20 november. Bron: Techworld