Hier in Europa is men blijkbaar alweer flink aan het virutaliseren. Volgens het rapport van IDC zijn er in de laatste drie maanden van 2009 2,8 procent meer fysieke servers voor virtualisatie naar Europa, het Midden Oosten en Afrika verscheept dan in dezelfde periode van 2008. Verder werd er 3,9 procent meer aan virtualisatie verdiend. Het was de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 2008 dat er weer een groei was te zien, aldus IDC.

Er zijn een aantal oorzaken voor de toename. Bedrijven hebben de laatste tijd virtualisatie ingezet om hun oude hardware langer te kunnen gebruiken. Maar dat kan niet ongelimiteerd doorgaan, vandaar de opleving van de vraag aan het eind van het vorige jaar, aldus Nathaniel Martinez van IDC EMEA. Maar een deel van de groei is ook toe te schrijven aan het groeiend gebruik van server virtualisatie van kleine en middelgrote bedrijven, zei hij.

Vooruit kijkend ziet Martinez ook mogelijkheden voor groei door de opkomst van desktop virtualisatie. Andere workloads die veel worden gevirtualiseerd zijn Exchange en SQL Server.

Marktaandeel van VMware

VMware is nog steeds de grootste virtualisatieboer. In het vierde kwartaal van vorig jaar verkocht het bedrijf meer licenties dan Microsoft, Citrix en Parallels samen. En de omzet van VMware was meer dan twee keer zo groot als die drie andere leveranciers bij elkaar, aldus IDC.

Maar dat betekent niet dat de dominantie van VMware een gegeven is. Klanten worden namelijk steeds minder religieus als het op de keuze van leverancier aankomt. Bovendien zijn ze tegenwoordig bereid om meer dan één virtualisatieplatform te gebruiken, en om te wisselen van leverancier, stelt Martinez.

Heb jij server- of desktopvirutalisatie succesvol ingezet, dan zijn we heel benieuwd hoe het je is vergaan. Mail naar [email protected] en we bellen je voor een interview. Bron: Techworld