De wereldwijde serveromzet bleef de afgelopen drie maanden steken op 12.6 miljard dollar, een daling van 5.2 procent in vergelijking met vorig jaar. Terwijl de omzet daalde, werden er wel meer servers verkocht, 2.8 procent meer in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar.

Maar doordat de producenten vanwege de concurrentiestrijd de prijzen enorm naar beneden brachten en zich op goedkopere modellen stortten, bleef de omzet beperkt. Vooral de goedkope x86 server was erg gewild, maar de portemonnee van de fabrikanten werd er niet voller door.

Met deze cijfers kwam IDC vandaag naar buiten. Maandag presenteerde onderzoeksbureau Gartner al vergelijkbaar negatieve cijfers over het derde kwartaal in servermarktland. Ook Gartner kwam tot de conclusie dat de omzet is gedaald, maar met 5.4 procent.

Sun verliest flink

Beide onderzoekbureaus concludeerden dat IBM en HP de twee marktleiders zijn. En dat de grote verliezer in serverland Sun is. Sun zag zijn omzet met meer dan elf procent dalen. Sun heeft al aangekondigd veel werknemers te ontslaan om te kunnen overleven.

HP en IBM nek-aan-nek

Maar de twee onderzoeksbureaus verschillen wel in wie de koploper is in omzet. IDC zegt HP en Gartner IBM. Bij IDC zit er maar 0.2 procent tussen de twee, bij Gartner 0.6. IBM en HP vechten al een tijdje om het marktleiderschap. In deze nek-aan-nekrace wees Gartner voor het tweede kwartaal al HP aan, maar moest uiteindelijk toch weer IBM op de troon zetten.

Dell neemt in beide onderzoeken op basis van marktaandeel de derde plaats in, gevolgd door grote verliezer Sun en Fuijtsu.