Volgens Gartner is de mondiale servermarkt in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met een magere 1,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en die minigroei is dan ook nog eens te danken aan een van de kleinste spelers in de mart, Cisco. De voormalige pure netwerkspeler zag zijn productaantal in de servermarkt groeien met 70,9 procent. Met 1,7 procent van de markt speelt het bedrijf niet bepaald een grote rol.

De top drie in de markt, HP, Dell en IBM, konden minder servers kwijt, niet alleen door de belabberde marktomstandigheden, maar tevens doordat er problemen zijn in de toelevering van onderdelen, schrijft Computerworld.com. De nieuwste Intel Xeon kwam pas in maart en daar werd door velen op gewacht, zegt Gartner. De nieuwe Xeon is de eerste grote upgrade van de processor in zo'n twee jaar.

Naijlen van watersnood in Thailand

De problemen in de toelevering werd daarnaast veroorzaakt door het inmiddels alom bekende tekort aan harde schijven. Dat naijleffect van de overstromingen in Thailand zorgt ervoor dat aan de vraag naar servers niet kan worden voldaan. Verder zijn de zwakke marktcondities in West-Europa inmiddels genoeg bekend, maar de economie in Zuid-Oost-Azië is eveneens tegenvallend.

HP zag zijn volume aan servers met 0,4 procent dalen en heeft een marktaandeel van 29,2 procent. Dell volgt met een dalend marktaandeel (21,5 procent) en 1 procent minder servers die uit de fabrieken kwamen. IBM zag de grootste daling met 1,7 procent.

IBM maakt nog steeds het meeste geld

IBM behield wel de topplaats als het gaat om omzet per server, hoewel het in een jaar tijd wel wat minder is geworden. IBM's omzet daalde met 7,2 procent naar 3,5 miljard dollar. Dat is 28,1 procent van de markt. HP zit daar vlak achter (27,8 procent en 3,46 miljard dollar), maar zag een daling van 9,7 procent. Ook Dell en Oracle zagen hun omzetten dalen. Fujitsu daarentegen zag zijn omzet met 4,5 procent stijgen.

IBM zegt dat zijn Power Systems het niettemin goed doen. Daarin zou de omzet in een jaar met 4 procent zijn gegroeid. Daarmee zorgt Power Systems voor het grootste deel van de omzet. Volgens The Register zit IBM daarentegen met zijn System zEnterprise aan het einde van de huidige generatie en wachten klanten op nieuwe updates, later dit jaar. System x (x86-servers) liepen wel goed voor Big Blue.