Red hat heeft onlangs een grote overeenkomst gesloten met de 'voorziening tot samenwerking Politie Nederland' (vtsPN) die onder meer verantwoordelijk is voor de ict. De dienst migreert zijn serverpark naar Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Het betreft 500 RHEL 5 subscripties, 2 RHN Satellite Servers en ondersteuning en service daarvoor. Welk bedrag er met de overeenkomst is gemoeid is nog niet bekend.

Onjuist

De vtsPN is blij met de deal, maar een stuk minder blij met het persbericht dat Red Hat eruit stuurde, zonder overleg met de politiedienst. Er staan pijnlijke fouten in, zoals de verklaring dat "de politie alleen nog maar kiest voor open source-oplossingen".

"Het persbericht was niet afgestemd met vtsPN. Ten onrechte stond er in dat wij ons alléén nog op Open Source (OS) richten. Wij zullen open source toepassen waar dit technisch en investeringstechnisch kan en op basis van de functionele en technische behoeften en mogelijkheden van de korpsen. De huidige strategie van vtsPN is 'open source-toepassingen tenzij…’. Dit is geheel in lijn met het beleid van het ministerie van BZK" aldus een woordvoerder van de politiedienst tegenover Webwereld.

Steeds meer open source

De vtsPN heeft al een tijd ervaring met open source. De dienst werkt sinds 4 jaar met Linux-software. "Dit gebeurt voornamelijk in de test- en ontwikkelomgeving. Het aantal servers wordt nu uitgebreid van ongeveer 30 naar een platform met 600 servers, in zowel de test- ontwikkel- en productieomgeving. Verder is er een open source-applicatieserver operationeel bij het verwerken van informatie uit internetaangiftes."

Inmiddels is het gewraakte persbericht verwijderd. Red Hat Nederland erkent dat het haastig en slordig was. "Dat is onze omissie. We hebben het persbericht er te vroeg uit gestuurd. We gingen er vanuit dat het akkoord was", aldus een woordvoerder.