Waar een stand-alone server vier jaar geleden nog zo'n 2 kilowatt verbruikte, verbruikt een standaard rack – voor 50 tot 80 procent gevuld met bladeservers – nu tussen de 15 en 30 kilowatt, aldus onderzoeksbureau Gartner.

Het koelen kost tegenwoordig 1,2 tot 1,3 keer zoveel energie als het gebruik van de server. Beheerders kunnen vaak niet eens een heel rek vullen, omdat de servers teveel hitte produceren.

De energiekosten kunnen zonder ingrijpen tot wel 20 of 30 procent van het it-budget stijgen, stelt Gartner.

Het onderzoeksbureau verwacht dan ook dat grote bedrijven over één tot anderhalf jaar 'grote veranderingen' zullen doorvoeren.

Het koelen van de vloer en het installeren van airconditioning, bijvoorbeeld, is volgens Gartner niet afdoende meer. Niet alleen omdat servers harder draaien, maar ook omdat er achter en onder de serverracks grote bossen kabels lopen.

Relatief goedkope x86-servers zijn ook een probleem geworden, stelt Rakesh Kumar, vice-president van Gartner. Volgens hem zijn de meeste datacentra sinds de laatste 'tech boom' van zes jaar geleden niet meer vervangen.

"Het gaat straks om de balans tussen energie, koeling en ruimte", aldus Kumar. "De oude datacentra zijn uit de gratie." Bron: Techworld