De beschikbaarheid van de eerste Atom-serverprocessor (codenaam Avoton) wordt naar verwachting komende week aangekondigd, meldt de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG. Diverse serverfabrikanten, waaronder in ieder geval HP, komen dan met machines die die nieuwe Atoms gebruiken. Naast de Avoton onthult Intel dan ook een Atom-variant (codenaam Rangeley) die is ontworpen voor netwerksystemen.

1800 servers in 1 rack

De eerste Avoton-exemplaren zijn in april al aan servermakers geleverd, zodat zij nieuwe systemen kunnen ontwerpen. Dat zijn dan niet alleen nieuwe ontwerpen maar ook aangepaste bestaande systemen. Zo onthulde HP toen al zijn Project Moonshot-server waarin het Intels vorige generatie (codenaam Centerton) Atom-processors gebruikt. Dit datacenter-in-een-box is een radicaal nieuw ontwerp: het is opgebouwd uit ultrakleine Atom-servers waarvan er in totaal 1800 in één serverrack passen.

De nieuwe reeks Atom-chips is gebaseerd op een geheel nieuwe architectuur, wat de eerste grote Atom-herziening is in zes jaar. Intel baseert ook zijn aankomende tablet-CPU (codenaam Bay Trail) op dit design. De Avoton-processors kunnen elk maximaal acht cores bevatten, 64 GB aan geheugen adresseren en hebben een geïntegreerde Ethernet-controller.

Grote prestatie- en energiespring binnen 1 jaar

Intel claimt dat deze chips tot wel zeven keer sneller en vier keer energie-efficiënter zijn dan de Centerton-generatie, die in december vorig jaar is uitgekomen. De Avoton-processor is door het bedrijf eerder al publiekelijk genoemd in zijn toekomstplannen (PDF) voor de eerste helft van dit jaar. De server-Atom wordt daarbij genoemd als 'future processor' voor in 2013 en 2014.

HP gebruikt al de huidige Atom-reeks S1200 in zijn Moonshot-server met ultrahoge dichtheid: in een vol serverrack passen 1800 Atom-microservers: