Daarmee komt de naam van SGI weer op het toneel nadat de boedel van die Unix-serverbouwer vorige maand is overgenomen door het vooral op Amerika gerichte Rackable. SGI (toen nog Silicon Graphic Inc.) was op dat moment op sterven na dood; het bedrijf had enorme verliezen en een loodzware schuldenlast.

Uitbreiding naar boven

Rackable schrapt nu de eigen naam omdat SGI wereldwijd een stuk bekender is. De nu aangekochte SGI-onderdelen ontwikkelen vooral systemen voor high performance computing (HPC). Dat is voor Rackable een goede aanvulling op de eigen x86-servers voor de middenmarkt. Die uitbreiding naar de bovenkant van de markt is één van de hoofdredenen voor de overname.

Technieken die SGI al gebruikte in zijn geclusterde systemen, gaat de serverbouwer ook toepassen op zijn x86-servers. Daarmee komt het bedrijf op het terrrein van gevestigde serverleveranciers als HP en Dell. Een HPC-technologie zoals shared memory bijvoorbeeld valt te gebruiken voor virtualisatiedoeleinden, spiegelt het nieuwe SGI voor.

Europa

De andere hoofdreden is de toegang tot de Europese markt. Die markt wordt niet alleen betreden met de SGI-vestigingen en -klanten, maar nu ook met de naam. SGI verkoopt nu in Europa zowel de eigen systemen als de reguliere servers van het voormalige Rackable.

Bron: Techworld.

Update: Rackable moet van de Amerikaanse rechter wel meer betalen voor SGI: 42,5 miljoen dollar. Het oorspronkelijke bod was 25 miljoen dollar. De rechtbank is betrokken omdat SGI in surséance verkeert.