SGI heeft de plannen voor de nieuwe Nehalem-servers onthuld. Daarmee wil het ook terrein winnen op de markt voor zware rekenklussen (high performance computing). Zowel de reguliere rackservers als de gespecialiseerde clusters en supercomputers van het oorspronkelijke SGI zijn bestemd voor die markt.

Achtcore

Alleen bevatten de Altix-supercomputers straks geen Itanium-chips meer. Dat type SGI-machine is nog gebruikt als flinke uitbreiding voor de Nederlandse nationale supercomputer, bij rekencentrum Sara. De volgende generatie Altix (codenaam Ultraviolet) krijgt nieuwe achtcore-uitvoeringen van de semi 64-bit Nehalem-processor. Dat zijn de EX-varianten voor computers met vier processoraansluitingen (sockets).

Intel wil die krachtige processors begin 2010 uitbrengen en daarmee servers met Risc-processors beconcurreren. Dat was oorspronkelijk al de bedoeling met de veelgeplaagde Itanium-chip (codenaam Merced). De eerste generatie daarvan heeft enkele jaren vertraging opgelopen. HP is één van overgebleven Itanium-serverleveranciers en goed voor het leeuwendeel van de Itanium-afzet.

Voor schijntje gekocht

SGI is eerder dit jaar overgenomen, voor een relatief laag bedrag. De Amerikaanse servermaker Rackable Systems neemt SGI over voor slechts 25 miljoen dollar. De ceo van SGI meldt dit op 1 april, net nadat zijn bedrijf uitstel van betaling (Chapter 11-status) heeft aangevraagd. De gevallen serverspecialist is dan al lange tijd in de problemen.

De overname door Rackable is een maand later rond, wel voor een iets hoger bedrag: 42,5 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar doet meteen plannen uit de doeken om munt te slaan uit de bekende naam die het nu bezit. Rackable laat de eigen naam dan ook vallen; SGI herrijst en wil HP en Dell beconcurreren.