De computerleverancier heeft de derde generatie van zijn Octane-werkstations aangekondigd. Dat zijn machines met quadcore Xeon-processors van Intel, verkrijgbaar in varianten van één tot wel negentien processorsockets. De topmodellen bestaan elk uit meerdere machines (nodes) die dan zijn vervat in één behuizing.

Ook met Atoms

SGI biedt ook een Octane III-configuratie met dualcore Atom-processors van Intel. Daarnaast is er nog een grafische variant die is uitgerust met meerdere krachtige videokaarten met gpu's (grafische processors) van Nividia. Die chips zijn ook aan te spreken voor algemene rekentaken.

Nvidia zelf benadrukt ook de supercomputermogelijkheden van meerdere gekoppelde multicore-gpu's. Het ooit door SGI overgenomen - en later weer afgestoten - Cray heeft ook al een 'desktopsuper' op de markt gebracht. De nieuwe Octane III-machines draaien de supercomputeruitvoering (HPC) van Windows Server 2008 of de Enterprise-varianten van Suse Linux of Red Hat Linux. Het instapmodel van de Octane III kost circa 8000 dollar.

Ten onder door Intel-pc's

SGI is ooit juist begonnen met grafische werkstations, net als veel van de huidige serverleveranciers zoals HP en Sun. Die bedrijven hebben de werkstationmarkt verlaten voor wat betreft eigen systemen; de computers met niet-x86-processors en eigen Unix-besturingssystemen hebben het afgelegd tegen massaproductie van x86-chips en Linux of Windows.

De Octane-werkstations zijn van origine dan ook Unix-machines met SGI's eigen MIPS-processors. De gehele computer was eigen, gespecialiseerd ontwerp met bijvoorbeeld een kruislingse interne koppeling tussen de processor of processors en systeemcomponenten zoals het geheugen. Dat maakte de machines zeer krachtig maar ook prijzig.

Windows NT-poging

Uiteindelijk is het onderspit gedolven tegen Intel-werkstations. Die pc's waren veel goedkoper en langzamerhand ook krachtig genoeg geworden. SGI heeft nog geprobeerd mee te gaan, met Windows NT-werkstations.

De eerste generatie Octane stamt uit 1997 en is tot 2000 geleverd. Toen kwam de Octane2 uit, die tot juni 2004 nog geproduceerd werd en tot juni dit jaar ondersteund genoot. In april is SGI overgenomen door Rackable, die kort daarna de naam van de gevallen supercomputerpionier heeft aangenomen.