Microsoft zegt dat er wereldwijd 130 miljoen gebruikers van SharePoint zijn en dat het een omzet van 1,3 miljard dollar genereert. Vorig jaar waren er ruim 100 miljoen gebruikers en het jaar daarvoor 85 miljoen, vertelt Microsoft aan Webwereld op de Sharepoint-conferentie die nu plaatsvindt in Las Vegas.

Opgeklopte cijfers

Computerworld zet twijfels bij de cijfers van Microsoft, en claimt dat het bedrijf hiermee momentum wil creëren voor SharePoint. Het daadwerkelijke gebruik zou ver achterlopen op het aantal verkochte licenties. Dat komt mede doordat MIcrosoft licenties voor Sharepoint meelevert in de Core CAL Suite (client access license) die bedrijfslicenties bevat voor het veelgebruikte Windows en Exchange.

Duidelijk is in ieder geval dat Microsoft veel energie steekt in het binden van klanten. Maar liefst 7400 man is deze week aanwezig in Las Vegas voor de SharePoint 2010 Convention, waar de publieke beta van de aankomende editie werd aangekondigd.

'Next big operating system'

Microsoft-ceo Steve Ballmer spreekt over SharePoint als "the next big operating system". Sharepoint-topman Jeff Teper spreekt op de conferentie van een "Swiss army knife", een zakelijk platform dat eigenlijk alles kan; van websites maken tot het vergaren van business intelligence (BI).

De grootste SharePoint-landen in Europa zijn Nederland en Denemarken, zegt marketingmanager Hans van der Meer. Cijfers per land geeft Microsoft niet, maar volgens Van der Meer kan je alleen al aan de omvang van de Nederlandse afvaardiging op de SharePoint-conferentie in Las Vegas afzien dat het platform in Nederland veel gebruikers heeft. “Er zijn hier 140 Nederlandse partners aanwezig, vanuit Frankrijk maar 10.”

Dat Nederland veel SharePoint-gebruikers heeft, komt volgens Van der Meer omdat Nederland op ict-gebied volwassener is dan veel andere Europese landen. “Dat zie je op heel veel vlakken. Hier is bijvoorbeeld internet gemeengoed, in een land als Spanje heeft 40 procent van de bevolking niet eens toegang tot internet.”

Ministerie van Defensie

Internationaal is Shell de grootste SharePoint-klant van Microsoft met meer dan 100.000 licenties. In Nederland zijn onder meer Philips, ProRail en het ministerie van Defensie grote klanten. In totaal zijn er meer dan 1000 bedrijven in Nederland met een betaalde versie van SharePoint, zegt Van der Meer.

Volgens de marketingmanager zit SharePoint nu in een overgangsfase. “In veel bedrijven wordt SharePoint alleen nog gebruikt als losse applicatie voor collaboration en intranet, maar je ziet dat het steeds meer als it-infrastructuur gaat dienen van waaruit allerlei applicaties draaien.”

Er is nog een hele wereld aan SharePoint-klanten te winnen, ook in Nederland, stelt Van der Meer. “Van de 2100 bedrijven met meer dan 500 man personeel, gebruikt 75 procent geen enkel collaboration-platform. Veel bedrijven werken nog gewoon met fileservers met gedeelde mappen. Er is dus nog een hoop potentieel. Met de cloudversie van SharePoint 2010 kunnen ook bedrijven zonder de benodigde hardware en software gebruikmaken van SharePoint.”

SQL Server en Office

Naast de inkomsten van de licenties voor het pakket zelf, haalt Microsoft ook indirecte inkomsten uit het platform. Bedrijven die op SharePoint overgaan, gaan grotendeels ook over op andere producten van de leverancier.

SharePoint werkt namelijk het best met andere Microsoft-producten; van SQL Server tot Office. Nieuwe versies daarvan zijn vaak vereisten, zoals de 64-bit uitvoeringen van Windows Server en SQL Server voor het draaien van het aankomende Sharepoint 2010.

Van der Meer erkent dat SharePoint een aanzuigende werking heeft. “Maar als mensen de database van Oracle willen blijven gebruiken naast SharePoint, dan kan dat ook. Dan moeten ze wel een op maat gemaakte oplossing laten maken.”