Shorty, de werknaam van de C3000, is de helft zo groot als de C7000. Er kunnen maximaal acht blade racks in. De system enclosure vormt voor HP’s divisie TSG het hoogtepunt op het gebied van introducties voor komende jaar. Volgens Hans van den Broek, CTO en senior technology principal van HP TSG, is de doelgroep van deze nieuwe blade ‘form factor’ het midden van de mkb-markt, ofwel alle bedrijven met 100 tot 999 werknemers. Zijn bestaansrecht: hij is een stuk goedkoper (niet in aanschaf overigens) dan de traditionele standard industry servers. Hij is makkelijker hanteerbaar (bijna geen kabels, een reeks managementtools), dus er is veel minder IT-beheer nodig. En over het beheer en onderhoud hoef je als middelgrote onderneming ook niet druk te maken, want daar heeft HP voor het mkb aangepast care packs voor ontwikkeld. De functionaliteiten zijn gelijk aan die van de C7000. Nieuw is vooral alles dat er om heen gelanceerd is aan producten en diensten, waaronder ook een nieuwe storage blade, de StorageWorks all-in-oneSB600c en een nieuwe tape blade. Die nieuwe storage blade past ook in de c7000 en vormt een soort aanzet tot een all-in-one: een complete blade infrastructuur met servers én storage. Handig, want geen extra kabels nodig, en met onder meer dataprotectie en disaster recovery.

Vice president Iain Stephens, verantwoordelijk voor de industry standard server Group van HP in EMEA, benadrukte gistermiddag tijdens de lancering dat er geen sprake is van een gedownsizede versie met minder functionaliteiten. “Al onze nieuwe producten en dienst voor het mkb zijn speciaal voor deze markt ontwikkeld. Het mkb heeft tegenwoordig precies dezelfde IT-functionaliteit nodig als grote ondernemingen voor het ondersteunen en uitbreiden van hun business. Ze hebben alleen minder geld voor IT en minder gespecialiseerd personeel. Daar spelen we nu op in.” Verder hebben solution partners van HP (waaronder VMware, Citrix en Microsoft en Oracle) zo’n 80 solution blocks ontworpen – bedrijfsapplicaties op gebied van onder meer CRM en ERP, die aangepast zijn voor gebruik op de blade servers waarmee Shorty uitgerust kan worden. Een soort plug & play dus, deze Midsize business solutions.

HP verwacht met de nieuwe blade-producten het komende jaar tussen de 15 en 20 procent van de server- en storagemarkt in het mkb te veroveren. Hans van den Broek: “Met onze Proliant-range hebben we al zo’n 40 tot 50 procent van de servermarkt in handen. Op blade-gebied is dat ruim 70 procent.” Voor het mkb voorziet HP eenzelfde ontwikkeling. Stephens verwacht dat er enige kannibalisatie zal optreden op de bestaande Proliant standard industry servers. “Maar de kannibalisatie zal groter zijn als het gaat om concurrerende leveranciers. Zo is het ook gegaan bij de c7000 en alle andere blade-producten. We zijn zeker niet de enige aanbieder, maar ik durf wel te zeggen dat we op dit moment in ieder geval het meest innoveren op blade-gebied.”

Bron: Techworld