Het registratiesysteem van de SIDN (stichting internetdomeinnamen Nederland) is gister getroffen door een storing. Registrars konden daardoor domeinnamen niet verhuizen of uit quarantaine halen (een ‘afkoelperiode’ van 40 dagen na opheffing van een .nl-domeinnaam). Ook offline was de Whois-dienst, om te controleren of een naam beschikbaar is. De storing trad op na gepland onderhoud aan het registratiesysteem.

Nachtwerk

SIDN meldt dat het dinsdagavond om 18:00 is begonnen aan een groot spoedonderhoud om het probleem te verhelpen. Dat is de domeinnaamstichting gelukt: vanaf vanmorgen 8:30 werkt het systeem weer normaal.

Tijdens de nachtelijke hersteloperatie konden er geen nieuwe .nl-domeinnamen worden geregistreerd. Vannacht zijn alle verzoeken verwerkt die gisteren zijn ingediend voor domeinopheffing en voor het uit quarantaine halen van domeinnamen.

Weer storing

Dit is de tweede grote storing in korte tijd bij SIDN. Twee maanden geleden was het registratiesysteem ook al offline. Een uitgevallen netwerkswitch ging op maandagavond na een reboot helemaal onderuit.

Het slechte weer en een daardoor ontstane ‘megafile’ speelde SIDN daarbij parten. Vervanging van de kapotte switch was daardoor niet mogelijk. Na tijdelijke onbereikbaarheid door die kapotte switch nam het failoversysteem de taken over. Dat noodsysteem ging echter op zijn beurt onderuit, door een stukgaande harde schijf van de database.

Het monitoringsysteem werkte volgens SIDN ook niet goed, waardoor de kapotte harddisk te laat werd opgemerkt. Daarna trad er in de Oracle-database zelf nog een fout op, waardoor die telkens vastliep na opnieuw opstarten.

Update:

De woordvoerster van de SIDN reageert nog op vragen van Webwereld over de nieuwste storing. "Die was gelukkig niet zo erg als de vorige. We hebben dinsdagochtend rond 5:30 gepland onderhoud gepleegd. Een paar uur daarna bleek dat er een fout zat in enkele processen waar een timer op zat." Zij benadrukt nog dat overdag de registratie van .nl-domeinnamen wel gewoon werkte.

Uiteindelijk is er besloten om het hele systeem plat te leggen. "Dat hebben we om 17:00 aangekondigd: dat om 18:00 alles down zou gaan." Vervolgens was het de bedoeling om de noodreparatie om 21:30 af te hebben, vertelt de woordvoerster, maar dat bleek niet haalbaar vanwege de ontstane achterstand in de verwerking.

Toen is besloten om het systeem de volgende ochtend weer te activeren. "Dat was om de registrars niet de hele avond te laten wachten, wat we bij de vorige storing wel hebben gedaan." In overleg na dat vorige incident gaven de domeinregistrars aan dat ze liever weer doorgaan tijdens gewone kantooruren, vertelt de SIDN-woordvoerster.

Over de oorzaak kan ze officieel nog geen mededelingen doen. "Er wordt nu nog gewerkt aan het verslag van de storing. Ik wacht af tot dat er is." Dat verslag zou vandaag of donderdag klaar moeten zijn. "Deze storing is wat meer overzichtelijk dan de vorige", geeft zij aan.