SIPconnect biedt de interface die nodig is om een directe 'IP-peering' op te zetten tussen IP PBX-systemen. Ook biedt het de fabrikanten van telecomapparatuur en serviceproviders richtlijnen voor een correcte implementatie van IP-peering.

Bedrijven die SIPconnect-geschikte apparatuur inzetten, kunnen direct communiceren met hun serviceprovider zonder tussenkomst van een dure TDM-gateway. Ook zou het eenvoudiger moeten worden om geavanceerdere applicaties af te nemen bij de serviceprovider.

SIPconnect wordt al ondersteund door apparatuur van onder andere Avaya, Cisco en Mitel. Zo is bijvoorbeeld Avaya's Communication Manager 5.0 al 'SIPconnect Compliant'. Doel van SIPconnect is duidelijk niet om de apparatuur weg te halen bij de klant, zoals het geval is bij IP-centrex en hosted PBX-services.

Het SIP Forum maakt overigens geen standaarden, maar volgt bij zijn 'aanbeveilingen' wel de procedures zoals die bij de Internet Engineering Task Force gebruikelijk zijn. De SIP-standaard zelf is echter de verantwoordelijkheid van de IETF.

Bron: Techworld