Via de op internet aangesloten televisies kan er vanuit de huiskamer worden gebeld naar andere toestellen en pc's waar Skype op staat. De voip-software zal staan op een nieuwe lijn VIERA plasma- en LCD tv's van Panasonic, en 26 nieuwe LCD- en plasma-HDTV's met NetCast Entertainment Access. De toestellen worden medio 2010 verwacht.

Bij inkomende gesprekken stopt het tv-programma waar de gebruiker naar kijkt. Dat is noodzakelijk omdat de processors in tv-toestellen nog niet krachtig genoeg zijn om te multitasken, zeggen de fabrikanten tegen de New York Times. Panasonic en LG gaan de webcams voor op de televisie los verkopen, voor een prijs tussen de 100 en 200 dollar. Skype verkoopt ook via de eigen webshop webcams voor internet-tv's.

720p HD

Tegelijk maakt Skype bekend dat het de kwaliteit van videochats verhoogt naar 720p HD met 30 frames per seconde. Dat zal ook gelden voor gebruikers die Skype op de computer hebben. Voor het dit jaar door de oprichters teruggekochte Skype is de tv een nieuw platform om zich op te manifesteren. Op dit moment heeft Skype wereldwijd 520 miljoen gebruikers.

Cisco en IBM ook

Ondertussen zitten de leveranciers van zakelijke videoconferencingsystemen ook niet stil. Zij willen een groter stuk van de snelgroeiende markt voor videobellen. Cisco en IBM presenteren op electronicabeurs CES videoconfercingapparaten voor consumenten.

IBM zal in samenwerking met Polycom een demo geven van een systeem dat 1080p HD in de huiskamer zal brengen. Cisco zal ook een videoconferencingproduct presenteren voor de huiskamer, maar houdt de lippen nog op elkaar.