Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven zou zijn gehackt door Chinese staatshackers, melden meerdere bronnen aan Tweakers. Mogelijk is gevoelige informatie gestolen over de werking van ASML's euv-technologie die werkt met extreem ultraviolet. Fabrikanten als Intel, Samsung en TSMC gebruiken de lithografiemachines van het Nederlandse bedrijf voor de productie van chips.

De hack zou hebben plaatsgevonden bij zowel de Nederlandse als de Franse vestiging. De FBI en enkele beveiligingsbedrijven deden onderzoek. Ze denken dat Chinese staatshackers achter de hacks zitten.

ASML bevestigde zondag de 'ongeoorloofde' toegang tot zijn netwerk, maar wil niet zeggen wanneer de hack precies plaatsvond. Het bedrijf stelt dat de impact meevalt. De hackers zouden slechts toegang hebben gekregen tot "een kleine hoeveelheid gegevens".

Unit 61486 aka 'Putter Panda'

De Chinese hackersgroep van de militaire eenheid PLA Unit 61486 zou achter de hack zitten. Die groep hackte eerder meerdere Europese bedrijven en organisaties op gebied van ruimtevaart, satelliet- en communicatie-technologie. Volgens een rapport van beveiligingsbedrijf CrowdStrike vorig jaar opereerden de hackers onder de codenaam 'Putter Panda' vanuit de stad Shanghai. Doel van de acties was diefstal van bedrijfsgeheimen.

De groep startte in 2007 al met hacken, en valt direct onder het Chinese leger. Om precies te zijn onder het Derde Algemene Departement, twaalfde bureau-eenheid, die zich bezighoudt met het ondersteunen van China's ruimtespionageprogramma.

Ruimtevaartindustrie

De hackerseenheid gebruikt verschillende tools om buitenlandse netwerken binnen te dringen, waaronder malware, remote access-tools en exploits in Microsoft Office en Adobe Reader. Daarvoor werden gerichte aanvallen via e-mail opgezet.

Volgens CrowdStrike waren veel aanvallen gericht op de ruimtevaartindustrie. In mei 2014 klaagde de Amerikaanse justitie al vijf Chinese soldaten, vermoedelijk van de eenheid, aan op verdenking van aanvallen op Amerikaanse bedrijven.

Broncodes

De staatshackers stalen onder meer broncodes, waarvan delen later in goedkopere Chinese producten werden teruggevonden. Ook bleken Chinese bedrijven plotseling in kortere tijd nieuwe technologie te kunnen gebruiken.

Naast 'Unit 61486' zijn er nog andere groepen van Chinese staatshackers actief, waarvan APT12 een van de bekendste is. APT12 hackte onder meer Amerikaanse en Europese media, waaronder de New York Times.

Onder de successen van Chinese staathackers zijn onder meer de diefstal van geheime informatie over drones bij Amerikaanse defensiebedrijven in 2013, en de hack op het NASA-netwerk in 2012.

Update 1 maart: ASLM bevestigt de hack