Een kleine slag houdt KPN nog wel om de arm. "In principe zou iedereen moeten kunnen gebruikmaken van de hogere snelheden", zo zegt een woordvoerster tegenover Webwereld. Alleen in zeer specifieke gevallen zouden er nog problemen kunnen optreden.

Het gaat hierbij om internetters met een verouderd modem die de hogere snelheden niet aankan. Een andere mogelijk probleemgeval is de klant met een zwaar abonnement die van 8 Mbps naar 12 Mbps gaat. In dat geval gaat deze van 'gewoon' adsl naar adsl2+. Echter, nog niet alle centrales zijn geschikt gemaakt voor adsl2+.

De hardnekkige geruchten dat klanten hun eigen modem eerst moeten resetten alvorens zij kunnen genieten van de hogere downloadsnelheden worden door KPN naar het rijk der fabelen verwezen. "Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om bij twijfel even je modem aan en uit te zetten."

Fast

Xs4all stelt bij monde van technisch directeur Simon Hania dat er 'enkele honderden' probleemgevallen zijn bij abonnees met de zwaarste abonnement. "Dit kan diverse oorzaken hebben, maar het gros kan geschaard worden onder het kopje: gedoe met modems." Het kan ook aan een verouderde pc liggen of buiten de schuld van de klant.