Een san (storage area network) pakt de zaken dichter bij de bron (de harde schijven) aan dan een network attached storage (nas) en gebruikt bovendien een snellere scsi- of glasvezelbus.

Dot Hill besloot zich met zijn SANnet II serie te richten op de markt van de grotere mkb's. De hier geteste SANnet II SATA Special Edition is een compacte pizzadoos van twee eenheden hoog voor Linux- en Windows-servers met een maximumcapaciteit van 4,8 TB.

Dot Hill levert de SANscape-opslagbeheersoftware waarmee u redelijk gebruiksvriendelijk uw SAN kunt beheren. Vrijwel alles is redundant uitgevoerd. Ook de harde schijven kunnen uiteraard gewisseld worden zonder downtime (hot swappable).

Aansluiting en beheer

De meest eenvoudige aansluiting is die waarbij u maar één server aansluit. Voor onze test deden wij dat. De eerste stap is dan de seriële kabel aan te sluiten op een pc en met een terminalprogramma de initiële configuratie uit te voeren.

Wij kozen voor alle twaalf schijven in één RAID-5 array. Daarna werden in dat array vier partities aangemaakt en elke partitie kreeg een eigen logical unit number (lun). Daarna moesten die lun's ook nog eens aan de QLogic-glasvezeladapter gekoppeld worden.

Onze Windows 2003-server zag uiteindelijk vier nieuwe harde schijven. Elk van die harde schijven moet dan natuurlijk in Windows worden geformatteerd en voorzien van een partitie. We verkregen op deze manier drie schijven van 500 of 600 TB en één schijf van 1,12 TB. Het aanmaken van het RAID-5 array kostte zo'n twaalf uur en voor het aanmaken en formatteren van de nfds-volumes had de Windows 2003 nog eens een uur of acht nodig.

Prestaties

Zoals u mag verwachten, is dit systeem met een 2 Gbps glasvezelverbinding flink wat sneller dan de ingebouwde scsi-schijf van onze testserver. Een eenvoudige test met ons eigen testprogramma dRATE leverde een 27 procent hogere werksnelheid op dan onze interne scsi-schijf (73,77 Mbps versus 58,06 Mbps).

We hebben dan ook even gegrepen naar het DiskIO testprogramma en dat meldde ons een cache/bus-werksnelheid van 59,5 Mbps, een gemiddelde datadoorvoersnelheid van 51,14 Mbps, een cpu-belasting van 5 procent, een gemiddelde toegangstijd van 6,4 ms en een 4-threaded verwerkingssnelheid van 19,7 Mbps. Dat is zonder meer indrukwekkend en laat de prestaties van ons scsi-systeem mijlenver achter zich.

Bron: Techworld