Met Splashtop for Business heeft fabrikant DeviceVM Inc. een gestripte Linux-variant gemaakt die is toegespits op de zakelijke gebruiker. Het systeem biedt uitgebreide virtualisatiemogelijkheden en sluit aan op software van VMware en Citrix. Ook kunnen systeembeheerders rechten toekennen, op afstand updates pushen, en data beheren inclusief wissen indien dat nodig is.

Naast Windows

Het besturingssyteem is bedoeld om naast Windows te draaien, als de gebruiker snel aan de slag wil zonder lange oplaadtijd. Splashtop belooft binnen enkele seconden klaar voor gebruik te zijn. Een consumentenversie van Splashtop was op al de markt verkrijgbaar op computers van Lenovo, HP, Acer en Sony. Die versie had vrijwel geen ondersteuning voor zakelijke applicaties.

Met behulp van webtekstverwerker Zoho kunnen gebruikers van Splashtop for Business documenten van Microsoft Office openen en bewerken. Daarnaast is er een pdf-lezer en een gestripte e-mailclient, die contacten en berichten uit Outlook importeert. Die client werkt overigens niet volledig; opgestelde mails worden pas verstuurt bij de volgende keer dat de gebruiker Windows opstart.

HP en Acer

HP levert Splashtop for Business onder de naam 'QuickWeb' op de onlangs aangekondigde ProBook 5310m. Die notebook is sinds kort ook in Nederland te koop (479 euro).

"De 5310m is de eerste en op dit moment enige notebook met deze nieuwe feature", laat een woordvoerder van HP Nederland weten. Acer zal later dit jaar het systeem met nieuwe zakelijke laptops meeleveren, zegt de marketingdirecteur van DeviceVM tegen Computerworld.

Dell twee opties

Ook Dell levert het systeem onder een eigen naam: Latitude-ON Reader, als optie voor de Latitude-laptops. Het systeem kan ook apart gedownload worden van de website van Dell.

Overigens levert die pc-fabrikant ook het uitgeklede Latitude-ON (zonder 'Reader' in de naam) als snelstartsysteem. Dit is een andere Linux-distributie die op een aparte, tweede proccesor draait, een energiezuinige ARM-chip. De reguliere Intel-processor doet dan alleen dienst voor Windows.