Iets meer dan een kwart van de computers isvan HP. De hoogst genoteerde supercomputer van HP staat op plaats 40. IBM staat met vier supercomputers in de top5. Van de lijst met supercomputers staan er 306 in de Verenigde Staten, 95 in Europa en 79 in Azië.

De top500 wordt elk half jaar bekendgemaakt en is dinsdag gepresenteerd op een conventie in Florida. De lijst is samengesteld door onderzoekers uit de Verenigde Staten en Duitsland.

De rangschikking wordt bepaald aan de hand van prestaties en de calculaties per seconden. In de volgende top500-lijst (van juni 2007) zal ook de efficiency meegenomen worden in de samenstelling. De afgelopen jaren zijn de energie- en arbeidskosten hoger geweest dan de kosten van de hardware.

IBM bezet de eerste plaats met het BlueGene/L-systeem, geïnstalleerd in het Departement of Energy (DOE) van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in de Verenigde Staten. De snelheid van het systeem is op zijn maximum 280,6 teraflops per seconde.

De capaciteit van supercomputers blijkt sneller te groeien dan de wet van Moore voorschrijft, zo heeft professor Jack Dongarra van de universiteit van Tenessee geconcludeerd. De wet van Moore zegt dat de capaciteit van een computer elke achttien maanden verdubbelt, in de praktijk is dit voor supercomputers veertien maanden. Bron: Techworld