De door Whitman uiteengezette plannen voor herstel van HP hebben de beurskoers van het bedrijf gelijk flinke klappen gegeven. De nieuwste ceo van HP heeft ronduit gezegd dat er nog een moeilijk jaar voor de boeg is en dat de volledige turnaround pas in 2016 rond is. HP is niet zo "concurrerend als nodig is", aldus de ceo in haar presentatie aan financieel analisten. Zij wijt dit mede aan de inefficiëntie van de interne it-systemen die het bedrijf zelf gebruikt.

Strategiewisselingen

Verder geeft de huidige ceo toe dat het flinke verloop aan ceo's het bedrijf geen goed heeft gedaan. Dat is niet alleen een imagokwestie, want de wisselende leiders hebben elk ook behoorlijk verschillende strategieën nagestreefd voor de grote ict-leverancier. Dat heeft geleid tot grote en omstreden beslissingen, die later weer zijn teruggedraaid. Een voorbeeld is het aangekondigde en later weer afgekondigde afstoten van de hele pc-divisie. Ook HP's dienstverleningstak, met het in 2008 overgenomen EDS, heeft flinke koerswijzigingen doorgemaakt, aldus Whitman.

Whitman kondigt nu aan dat zij meer gaat snijden in de organisatie. HP heeft al forse ontslagen aangekondigd en die worden aangevuld met productreorganisaties. Het bedrijf heeft te veel producten, schrijft Computerworld.com op uit de mond van Whitman. Zij noemt als concreet voorbeeld de printerdivisie die zo'n 2100 verschillende laserprinters heeft. Dat aantal moet in de loop van komend jaar met de helft worden teruggedrongen.

'Minder, maar beter aanbod'

De productportfolio's van andere bedrijfsonderdelen liggen echter ook op het hakblok. Whitman zegt dat HP in elke divisie gaat profiteren van focussen op een kleiner aantal producten en diensten, waar dan meer in geïnvesteerd wordt zodat dat aanbod er meer toe doet. Het is nog niet bekend welke divisies, producten en diensten in welke mate 'gerightsized' gaan worden.