SoftGrid zet lokaal geïnstalleerde Windows-clients om in virtuele netwerkdiensten. Systeembeheerders kunnen ervoor kiezen de applicaties volledig te streamen of applicaties vast te leggen in het geheugen, zodat ze ook op laptops kunnen worden gebruikt.

De packager die de applicatie-componenten virtualiseert, de zogeheten Sequencer, is in versie 4.0 bijna 50 procent sneller, aldus Rashied Akrun, vice-president van Softricity Europa. "Bovendien kan er nu ook worden samengewerkt met virtuele machines van Microsoft en VMware."

Gebruikers kunnen daarnaast werken vanuit Microsft Systems Management Server (SMS), zo'n 40 procent sneller streamen en de administratieve modus virtualiseren, stelt Akrun. Dat laatste is handig als gebruikers applicaties die administratierechten vereisen, in de veiligere gebruikersmodus willen draaien.

Volgens Akrun zijn er op het gebied van virtualisatie veel veranderingen gaande. "Als we over virtualisatie praten, dan hebben hebben we het al lang niet meer over de grote datacentra. Er nu veel bedrijven die met desktopvirtualisatie bezig zijn."

Akrun beschouwt virtualisatie als een onvermijdelijke ontwikkeling. "Er zitten nu eenmaal veel technische voordelen aan vast: het updaten en backuppen van applicaties gaat makkelijker, systeembeheerders kunnen verschillende versies van applicaties uitrollen en geïnfecteerde of conflicterende applicaties affecteren het besturingssysteem niet."

Linux-applicaties zijn met SoftGrid niet te virtualiseren, geeft Akrun toe. "We zijn ook niet van plan om andere besturingssystemen dan Windows te ondersteunen. Mede omdat er weinig desktopapplicaties voor Linux zijn uitgebracht."

SoftGrid 4.0 is per direct beschikbaar. Prijzen zijn afhankelijk van de wensen van de klant. Bron: Techworld