Office 14

Vermoedelijk tegen het einde van het komende jaar komt de opvolger van Office 2007 op de markt. 'Office 14' is sterker op rollen gebaseerd, implementeert de door de ISO gestandaardiseerde versie van Office Open XML en wordt 'webvriendelijker'. Microsoft zal verschillende onderdelen van zijn kantoorpakket ook via het web gaan aanbieden.

Mozilla Mobile

Mozilla broedt er al een tijdje op, maar in 2009 moet dan eindelijk de mobiele variant van Firefox beschikbaar komen. Wanneer precies in 2009 is nog altijd niet duidelijk. Eind 2008 kwam er een tweede alphaversie beschikbaar die draait op het Debian-gebaseerde Maemo-platform dat wordt gebruikt door Nokia. Fennec zal later ook beschikbaar komen voor Windows Mobile 6 en Symbian.

IBM Symphony

IBM heeft in 2009 grootse plannen met Symphony. Big Blue heeft zestig nieuwe features in petto voor het kantoorpakket dat in 2008 stabiel werd verklaard . Zo moet het pakket in 2009 volledig zijn gebaseerd op ODF 1.2 en de code van Openoffice.org 3.0, resulterend in interoperabiliteit met Office 2007-fileformaten en ondersteuning voor Visual Basic-macro's.

Altiris 7

Symantec tilt in 2009 zijn beheerpakket Altiris naar versie 7. Symantec kreeg het Altiris-portfolio begin 2007 in handen en heeft vervolgens haast gemaakt met de integratie. Altiris 7 moet de banden met de beveiligingsproducten van Symantec nog verder aanhalen. Een ander thema is virtualisatie op de werkplek middels 'Workspace Virtualization'. Enkele onderdelen van Altiris 7 zijn in de Verenigde Staten al aangekondigd.

VMware ESX 4.0

VMware zal naar verwachting een nieuwe versie van zijn ESX hypervisor introduceren, die waarschijnlijk ESX 4.0 wordt gedoopt. Tijdens de laatste VMworld conferentie werd al duidelijk dat deze versie het gaat toestaan om RAM zonder een reboot toe te wijzen aan VM's. Bovendien zal 4.0 per virtuele machine 256 GB aan geheugen toestaan. Het aantal mogelijke virtuele CPU's gaat ook omhoog, van vier naar acht.

Red Hat's KVM

Red Hat belooft de aanval te openen op de virtualisatiemarkt met 'open virtualisatie'-producten die voortkomen uit de overname van Qumranet, de maker van de Kernel-based Virtual Machine (KVM). Het is niet duidelijk of de sporen van Qumranet al zijn terug te vinden in versie 5.3 van Red Hat Enterprise Linux die begin 2009 op de markt moet komen.

SLES en SLED 11

Het belangrijkste softwareproduct in 2009 uit de koker van Novell is SUSE Linux Enterprise 11. De verwachte releasedatum is maart. Naast de bestaande XEN hypervisor komt SUSE Linux Enterprise 11 met KVM als technology preview. Het high-availability cluster framework is grondig aangepakt met een nieuwe interconnect-infrastructuur, cluster resource manager en cluster volume manager. De desktopeditie bevat de laatste versies van de GNOME (v2.24) en KDE (v4.1) desktopomgevingen.

SAP Business Suite 7

SAP heeft voor 2009 versie 7 van zijn Business Suite op de planning staan. In de suite zitten de nieuwste core applicaties voor SAP ERP 6.0, SAP CRM 7.0, SAP SRM 7.0, SAP PLM 7.0, SAP SCM 7.0 en SAP NetWeaver. Nieuwe functionaliteit wordt 'suite-breed' via zogenaamde Enhancement Packages uitgeleverd. Daarnaast gaat SAP zijn BusinessObjects portfolio op het SAP NetWeaver-platform baseren.

Dell ITaaS

Dell brengt in de lente van 2009 zijn IT-as-a-Service (ITaaS)-platform naar Europa. Idee is dat beheerders alle noodzakelijke beheertools via het internet bij Dell of een partner kunnen afnemen. Dan kan worden gedacht aan gereedschappen voor e-mailmonitoring, licentiebeheer, antivirus, antispam en desktopbeheer. De online diensten worden al aangeboden in de Verenigde Staten en op bepekte schaal in Engeland. Het is nog niet duidelijk of Nederland bij de eerste Europese landen zit waar ITaaS wordt geïntroduceerd.

Windows 7

De meeste aandacht gaat het komende jaar ongetwijfeld uit naar Vista-opvolger Windows 7. Het nieuwe OS wordt onder andere uitgerust met een snelstartfunctie, een 'multi-touch interface' voor aanraakschermen en een volledig vernieuwde taakbalk. De eerste bèta van Microsofts nieuwe besturingssysteem moet begin 2009 uitkomen. Hoewel Microsoft-baas Steve Ballmer heeft gezegd dat Windows 7 staat gepland voor eind 2009, is het erg onwaarschijnlijk dat de definitieve versie binnen nu en een jaar op markt verschijnt.

CA EITM CA komt in 2009 met een nieuw beheerpakket waarin oplossingen uit de eigen Unicenter-stal worden gecombineerd met een flink aantal technologieën die gedurende de afgelopen jaren zijn opgekocht. In de Enterprise IT Management (EITM)-suite zijn de sporen terug te vinden van Clarity (Project Portfolio Management), eHealth/Spectrum (netwerkbeheer), Netegrity (Identity en Access Management) en Wily Intrascope (Applicatie Performance Management). EITM wordt volgens de leverancier gebaseerd op een servicegeoriënteerd 'Unified Service Model' dat een koppeling maakt met de onderliggende infrastructuur.Wat de exacte naam wordt van de EITM-suite is nog niet bekend. Bron: Techworld