Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse carrièresite CareerBliss, die 65.000 recente recensies over banen analyseerde. Uit de uitslag blijkt dat de QA-engineer, ook wel bekend als software tester, alleen de vastgoedmakelaar boven zich moet dulden. Hoe verrassend dat misschien ook moge zijn.

'Integraal onderdeel van bedrijf'

Volgens het platform is het relatief hoge salaris van gemiddeld 60.000 euro per jaar geen goede indicator voor de hoge notering van een QA engineer. CarteerBliss wijst naar het feit dat de baan met het laagste geluksgehalte, die van de assistent-advocaat, een duidelijk hoger jaarsalaris oplevert.

Heidi Golledge, de ceo van CareerBliss, stelt dat QA developers zich gelukkig voelen omdat 'ze de laatste halte vormen voordat software live gaat'. "Daardoor zien ze zich als een integraal onderdeel van het bedrijf, waar je niet omheen kan".

Andere factoren die CareerBliss in ogenschouw neemt, zoals werk-privé balans, de omgang met collega's en managers, secundaire arbeidsvoorwaarden en bedrijfscultuur, doen daar blijkbaar niets aan af. Golledge: "Ook al maken QA developers wel veel uren en wordt er veel van hen verwacht."

Alleen de 'tech support specialist' is ongelukkig

Andere it-banen die in de top 10 van CareerBliss vermeld staan, zijn 'senior application developer' (no. 5) en 'network engineer' (no. 9). Het enige type it'er dat ontevreden is over zijn baan, werkt bij de afdeling 'technische ondersteuning'. 'Tech support specialist' staat op de negende plek in het lijstje banen die mensen het minst gelukkig maken.