“Waar we nu met systemen werken die tientallen threads aankunnen, zal dit in de toekomst gaan om duizenden threads. Deze computers gaan werken met honderden terabytes geheugen”, voorspelde John Fowler, directeur van de servertak van Oracle. Toch is Solaris 11 niet alleen gericht op de grootste servers in de wereld, ook “kleine machines worden groot”, zei Fowler, die daarmee verwees naar innovaties in de chipwereld die steeds meer cores in een cpu weten te persen.

Solaris 11 zal op een slimmere manier met data omgaan en zoveel mogelijk in het snelle RAM-geheugen verwerken, maar ook opslaan. Dit wordt onder andere mogelijk door een nieuw gevirtualiseerde I/O-laag, vertelde Fowler. Solaris 11 is zowel geschikt voor SPARC als x86-processors en zal geleverd worden als hoofdbesturingsyssteem (naast Oracle Linux) in de nieuwe Exalogic Elastic Cloud en Exadata opslagservers.

Nieuwe SPARC-cpu

Naast het nieuwe besturingssysteem kondigde Oracle een nieuwe processor aan. Uit de voormalige Sun-stal komt de SPARC T3-4, een processor met 16 cores die tot 128 gelijktijdige threads mogelijk maken. Nieuw aan de processor is dat deze geïntegreerd 10Gb Ethernet, encryptiemogelijkheden en 2x PCI Express bevat, waardoor een aparte controller hiervoor overbodig worden. De cpu wordt geleverd in een hele serie nieuwe SPARC T3-systemen. De nieuwe serverfamilie zou tot twee keer sneller zijn dan de vorige generatie T-systemen.

Oracle heeft gezegd servers op basis van de nieuwe processor vanaf volgende maand uit te kunnen leveren. Voor Solaris 11 geldt dat het OS “ergens volgend jaar” op de markt verschijnt. In een grafiek van de roadmap van Oracle was af te lezen dat het bedrijf van plan is Solaris in ieder geval t/m 2015 bij te werken met nieuwe versies. Geen probleem volgens Oracle, want zoals Fowler zegt: “Solaris 11 is ontworpen om te kunnen worden opgeschaald.”

Bron: Techworld