Nederland hoort bij de eerste lichting Europese landen waar Google TV op de markt komt. De nieuwe dienst van Google wordt in samenwerking met Sony gebracht en komt in eerste instantie in de vorm van een netwerkmediaspeler die met HDMI kan worden aangesloten op je eigen televisie. Eind oktober volgt ook een Blu-ray-model, meldt Sony maandag in een persbericht.

Afstandsbediening met toetsenbord

De twee apparaten met Google TV zijn in januari op elektronicabeurs CES in Las Vegas gepresenteerd. Zowel de mediaspeler (type NSZ-GS7) als de Blu-ray-speler (type NSZ-GP9) komt met een speciaal ontworpen afstandsbediening met een QWERTY-toetsenbord en een touchpad. Gebruikers kunnen vervolgens naast internetten ook applicaties van Google Play op hun televisies draaien.

Googles partner Sony kiest er voor om In Nederland eerst met losse mediaspelers te komen en geen volledige toestellen. “Dan is het mogelijk om op iedere bestaande tv een upgrade te geven met Google TV. Misschien volgen later ook televisietoestellen met Google TV geïntegreerd. Daarover is op dit moment nog niets bekend", aldus Sony-woordvoerder Hans den Heijer tegenover Webwereld.

Tegenvallende verkoopcijfers

De uitrol van Google TV verloopt niet zonder problemen. Google TV kwam in oktober 2010 beschikbaar in de Verenigde Staten uit een samenwerkingsproject van Google met Sony, Intel en Logitech. Al snel was er sprake van moeizame contentdeals met tv-makers en viel partner Logitech af vanwege tegenvallende verkoopcijfers. Google heeft met Apple TV een geduchte concurrent.

Toch lijkt Google de slag op de interactieve televisiemarkt niet te willen missen. Het bedrijf rolt Google TV samen met Sony deze zomer eerst uit in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Canada, Australië, Frankrijk Duitsland en dus ook Nederland.

De verwachting is dat ook andere fabrikanten op termijn met Google TV-producten op de markt komen. Business Development Manager Claudia Nijland van LG liet vorige week op het Breedband-congres weten dat LG ook plannen heeft om een Google TV-product op de Nederlandse markt te brengen. Wanneer dat is, kon zij toen nog niet melden.