Sony en Panasonic blijven geloof houden in een toekomst voor fysieke media. In een vandaag bekend geworden samenwerking willen de twee bedrijven hun krachten bundelen om een nieuwe generatie optische schijf neer te zetten.

Voorbij Blu-ray

Deze opvolger van de Blu-ray schijf is in principe bedoeld voor professioneel gebruik, zoals het archiveren van data. Het moet een opslagcapaciteit bieden van minimaal 300 GB en eind 2015 klaar zijn. Beide bedrijven zijn van plan de komende jaren voortdurend te overleggen over de specificaties van de nieuwe standaard.

Zowel Sony als Panasonic ziet fysieke media als een opslagvorm die nog voor langere termijn mee kan gaan. Zij menen echter dat het eveneens door hen ontwikkelde Blu-ray te weinig capaciteit herbergt om de komende jaren in gebruik door te blijven groeien. Een reguliere Blu-ray schijf heeft circa 25 GB opslagruimte per laag. Een capaciteit van 150 GB is wel in zicht, maar ook dat zou op termijn niet voldoende zijn.

Versus streaming

De grootste tegenstander op consumentengebied voor zo’n nieuwe standaard is op dit moment streaming. Diensten zoals het populaire Netflix, dat op korte termijn ook in Nederland beschikbaar komt, Vudu en ook YouTube doen hun best om on-demand kwaliteitscontent te leveren, zonder dat daar fysieke opslagmedia voor nodig is.

In de toekomst moet het door een combinatie van nieuwe streaming video codecs met snellere internetverbindingen ook mogelijk zijn om de nieuwe UltraHD-resolutie (4k) te kunnen streamen. Op het gebied van data-archivering, de beoogde doelmarkt voor het nieuwe optische formaat, bestaat er concurrentie door het aloude tape en door steeds goedkoper wordende harde schijven.


Meer weten over innovatie & ICT? Kom naar de IT Innovation Day op 19 september 2013!