Vodafone en Toshiba zijn ook twee nieuwe leden van de Open Handset Alliance. Die organisatie streeft ernaar het besturingssysteem van Google voor smartphones te optimaliseren en breder te verspreiden. De groep telt door het toetreden van enkele nieuwe partijen nu 47 leden. Sony Ericsson wil halverwege 2009 een telefoon op de markt brengen die volledig draait op Android. De eerste Androidtelefoon, de G1, moet nog op de Nederlandse markt verschijnen.

Deur op slot

De alliantie moet er voor zorgen dat Android een gedegen concurrent gaat worden van de iPhone. Het essentiële verschil met het besturingssysteem van Apple en dat van Google is dat Apple de deur op slot houdt voor buitenstaanders. Google laat externe ontwikkelaars wel knutselen aan Android.

"Door lid te worden van de Open Handset Alliantie, versterken wij onze positie in het Open OS veld. Android staat op het punt een belangrijke softwarespeler te worden voor mobiele telefoons," zegt Robert Puskaric, hoofd van mobiele platforms bij het bedrijf. Maar Sony Ericsson richt niet al zijn pijlen op android. De onderneming is ook lid van de Symbian Foundation, het bestuuringssysteem waarmee Nokia de strijd wil aangaan met Android en Apple. De Symbian-groep telt rond de 150 leden die werken aan het besturingssysteem, waaronder Vodafone en Motorola die ook beide een lid zijn van de Open Handset Alliance.