De stof- en waterbestendige Xperia Z heeft dezelfde Snapdragon S4-processor die andere smartphonemakers kunnen afnemen van chipfabrikant Qualcomm. Sony wil zijn nieuwste Android-toptoestel echter onderscheiden met eigen technologie. Daaronder het zelf ontwikkelde 5 inch scherm, de eigen 13 megapixel Exmor RS Mobile-camerasensor, en de in-house gemaakte batterij met speciale energiebesparingssoftware.

Batterij uitmelken

De fabrikant claimt voor de Xperia Z een batterijduur van wel 14 uur voor het voeren van telefoongesprekken via 3G-netwerken (UMTS). Via de oude gsm-netwerken is dat 11 uur. Muziek afspelen kan 40 uur lang op één acculading, en video kijken 5,5 uur lang.

In standby moet de accu het maar liefst drie weken uithouden. Voor 4G-netwerken (LTE) komt het toestel een twintig uur lager uit voor de standby-duur. Gebruikers kunnen zelf aangeven welke app op een ingebouwde whitelist moeten zodat die nog wél blijven draaien als de energiebesparingsmodus aanslaat, meldt de News Service van Webwereld-uitgeverij IDG.

Waterdicht tot 1 meter

Verder is de telefoon stof- en waterdicht. Dat is niet slechts spatbestendig: de Xperia Z kan volgens de fabrikant tot 1 meter onder water gaan en dat voor maximaal 30 minuten. Sony demonstreert dit met een kan water in zijn stand op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas deze week.