De eerste 3,5 inch diskettes werden volgens Sony in 1981 aan de wereld gepresenteerd. In 1983 was de eerste door Sony gemaakte diskette te koop. Dit was een 3,5 inch double density (DD) schijf met een opslagcapaciteit van 264 kilobyte.

1,44 MB

De allereerste 3,5 inch-diskette werd volgens Wikipedia al een jaar eerder op de markt gebracht door HP. Uiteindelijk is de meestgebruikte 3,5 inch diskette de uitvoering met een opslagcapaciteit van 1,38 megabyte wat door de fabrikanten werd aangeprezen als 1,44 MB (1440 kilobyte).

De verkoop van de 3,5 inch diskette is pas in 1988 de verkoop van de 5,25 inch voorganger gepasseerd. In 2002, toen de markt voor diskettes op zijn top was, verkocht Sony in Japan nog 47 miljoen disks. In 2009 zakte die markt in naar een totaal van 12 miljoen stuks. De diskettes zijn vooral nog populair in Sony's moederland Japan.

Maart 2011

Daar blijft de diskette nog tot maart 2011 in de schappen liggen. Vorige maand stopte de elektronicagigant al met het verschepen van het ouderwetse opslagmedium naar de rest van de wereld. Enkele uitzonderingen zoals India en een paar andere regio's daargelaten, bericht The Mainichi Daily News. Binnen Japan hield Sony de afgelopen jaren een diskettemarktaandeel in stand van 70 procent.

In 2009 stopte het bedrijf al met de productie van diskettes voor andere landen. De meeste andere fabrikanten hebben zich al teruggetrokken uit de markt voor dit storagemedium. Voornaamste reden voor Sony om de disketteproductie definitief stop te zetten, is de nu echt flink afnemende vraag, veroorzaakt door de opkomst van andere opslagmedia als usb-sticks, cd's en dvd's. Daarnaast zijn er ook steeds minder apparaten standaard uitgerust met een diskettedrive.

Apple stopte als eerste

Apple was in 1998 de eerste fabrikant die diskettedrives helemaal gedag zei. De iMac die in dat jaar uitwam, had enkel een cd-lade aan de voorkant. Aan de zijkant waren usb-poorten en verschillende andere ingangen verwerkt. Pc-maker Dell stopte pas in 2003 met het standaard inbouwen van diskettedrives in een versie van zijn Dimension-desktop.

Het 3,5 inch formaat blijft bij Sony nog voortleven in de vorm van de magneto-optical disks, beter bekend als de MiniDisc. Dat opslagmedium geniet nog enige populariteit onder audioprofessionals.