De Sony Reader Touch Edition heeft een 6 inch touchscreen dat onder andere gebruikt wordt voor het navigeren door het menu, het omslaan van 'pagina's' en het highlighten van tekst. De e-reader komt in augustus op de markt en gaat rond de 300 dollar kosten, de nieuwste editie van de Kindle kost evenveel.

De tweede variant die Sony op de markt brengt, heet de Reader Pocket Edition en is een meer basale e-reader. Het apparaat heeft een scherm van 5 inch en gaat 199 dollar (140 euro) kosten. Het is daarmee 100 dollar goedkoper dan de populaire Kindle van Amazon, die nog altijd niet verkrijgbaar is in Europa. Sony brengt zijn apparaat eind deze maand op de markt.

E-bookformaten

Beide e-readers van Sony kunnen 350 e-books opslaan en twee weken draaien op een opgeladen batterij. Daarnaast hebben de e-readers ondersteuning voor e-books van verschillende websites zoals 500.000 gratis titels van Google.

De apparaten ondersteunen verschillende standaarden: Sony's BBeB-formaat (Broadband eBooks), de gratis standaard ePub (electronic publication) die is ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum, de Adobe PDF-formaten en Microsoft Word. Sony werkt ook samen met Amerikaanse bibliotheken die steeds meer boeken uit hun collecties digitaliseren.

Geen 3G

Wel moeten de nieuwe e-readers een 3G-verbinding ontberen, die de Kindle wel heeft. Ook de voorleessoftware ontbreekt, en de Kindle kan veel meer boeken opslaan: zo'n 1.500 op het flashgeheugen van 2 GB.

De schermresolutie is wel hetzelfde: de Sony Readers en de Kindle hebben allebei een resolutie van 600 bij 800 pixels. Verder gaan de Sony's veel langer mee. De Kindle heeft met één oplaadbeurt genoeg stroom voor slechts vier dagen gebruik.