Vista SP1 is voor sommige gebruikers al beschikbaar via de Windows Update-functie in Vista. Anderen kunnen het servicepack ook los downloaden via het Download Center op Microsoft.com. Daarnaast heeft Microsoft handleidingen online gezet voor ict-professionals.

Volgens een bericht op de weblog van het Windows-team kunnen gebruikers met sommige drivers 'tijdelijk' SP1 niet ontvangen. Het gaat om enkele drivers van onder meer RealTek, Intel, SigmaTel, Creative Audigy, Conexant, Sierra Wireless en Symantec, die voor problemen kunnen zorgen. 'We denken dat we dit probleem grotendeels hebben overwonnen door automatische updates voor die gebruikers tijdelijk uit te schakelen en een kleine wijziging in Windows Update', schrijft product manager Nick White.

Persbureau Associated Press meldt dat Microsoft een klein aantal programma's om 'betrouwbaarheidsredenen' blokkeert. Op deze lijst staan onder meer BitDefender Antivirus and Internet Security versie 10, twee versies van Jiangmin KV Antivirus en de Zone Alarm Security Suite van Check Point Technologies. Ook een klein aantal andere programma's start niet meer onder SP1 of werkt niet meer goed.

Vertraging

De uitgave van het service pack werd door Microsoft uitgesteld nadat een aantal hardwaredrivers niet meer goed functioneerde na de upgrade. Het softwarebedrijf had tijd nodig fouten te achterhalen en ervoor te zorgen dat pc's met de bewuste drivers SP1 niet zullen ontvangen.

De meeste updates in het service pack zijn overigens al via de maandelijkse updates verstrekt. Een van de verbeteringen is dat het kopiëren van bestanden over een netwerk weer even snel moet gaan als onder Windows XP.

Vista SP1 is in eerste instantie beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Japans. De Nederlandse versie volgt na half april. Webwinkel Amazon.com verkoopt dozen Windows Vista met SP1 vanaf vandaag. Bron: Techworld