Jon DeVaan, directeur van Microsofts Core Operating Systems divisie, heeft voor het eerst officieel het doek van Service Pack 1 (SP1) voor Windows Vista gehaald. Microsoft wil de eerste grote update voor Vista in het eerste kwartaal van 2008 gereed hebben. Voor die tijd zal het bedrijf verdere updates ontwikkelen en testen. De bètatest van Service Pack 1 zal binnen twee weken beginnen. Pas wanneer de feedback van de testers goed is, zal Service Pack 1 vrijgegeven worden. Microsoft heeft besloten de update met een kleine groep bètatesters te gaan testen. Gebruikers die grote veranderingen verwachten in het gebruikersaccountbeheer (UAC) hebben het mis, dit mechanisme blijft bij SP1 buiten schot. Microsoft verwacht wel het aantal onnodige meldingen van UAC te verminderen maar wil aan het systeem van de extra beveiliging waarbij geen gebruiker nog de rechten van een beheerder heeft, niets veranderen.

SP1 is volgens Microsoft ook geen manier om nieuwe functies in Vista te introduceren. Wel zullen enkele onderdelen van Vista functioneel uitgebreid worden. Microsoft heeft de updates in SP1 voor Windows Vista, verdeeld over drie categorieën: verbetering van kwaliteit, stabiliteit, beveiliging en systeemprestaties, verbetering in de mogelijkheden tot beheer waaronder het versleutelingsprogramma BitLocker, en ondersteuning voor nieuwe technieken en standaarden zoals het nieuwe BIOS-formaat EFI en het bestandssysteem voor flash-drives, exFAT. Service Pack 1 moet Vista nadrukkelijk ook veiliger maken. Het versleutelingsprogramma Bitlocker zal nu ook andere dan de systeempartities kunnen versleutelen. Applicaties die binnen een terminal-venster zoals Extern Bureaublad (RDP) worden gebruikt, kunnen digitaal ondertekend worden.

De belangrijkste verandering in SP1 is misschien wel de introductie van een api speciaal voor de 64-bits versies van Vista, waarmee makers van beveiligingssoftware hun software op kernelniveau kunnen laten draaien. De nieuwe bescherming van de Windows-kernel, zoals die met Vista is geïntroduceerd, heeft Microsoft al veel kritiek opgeleverd van makers van anti-virus en anti-spyware software. Zij kunnen systemen voorzien van de nieuwe Windows niet optimaal beveiligen. Ook zal beveiligingssoftware van anderen dan Microsoft dankzij Service Pack 1 beter en op een meer gestructureerde manier met het Windows Beveiligingscentrum kunnen samenwerken. De nieuwe mogelijkheden voor de makers van beveiligingssoftware zullen volgens Microsoft nadrukkelijk wel de nieuwe functionaliteit bieden die deze bedrijven al langer vragen, zonder dat de vernieuwde beveiligingsmechanismen van Vista erdoor worden verzwakt.

Bron: Techworld