Met de bèta komen alle hotfixes mee die zijn uitgebracht sinds afgelopen maart, toen SP1 uitkwam. Voor beheerders is dan het voordeel dat ze deze dan niet afzonderlijk hoeven uit te rollen bij een verse installatie. Zoals service packs in het verleden ook al deden, poogt SP2 daarnaast allerhande problemen aan te pakken die te maken hebben met prestaties en hardwarecompatibiliteit. De pack is 302 MB groot (390 voor alle talenpakketten), of 41/47 MB, voor als de Windows Update-functie wordt gebruikt van Vista/WS 2008; dan worden alleen de bytes binnengehaald die daadwerkelijk veranderd zijn.

Voor Windows Server zal de belangrijkste verandering zijn dat het Hyper-V volledig integreert met het besturingssysteem. Het wordt geleverd met een enkele gratis licentie om een Windows-OS op WS 2008 Standard te virtualiseren, biedt het vier extra licenties voor de Enterprise Editie, terwijl gebruikers Datacenter-uitgave van WS 2008 geen beperkingen krijgen opgelegd om Windows te virtualiseren. Beheerders kunnen het verbruik nu beheren via Group Policy, terwijl Citrix-clients die nog gebruik maken van de oude 512 bytes licentiesleutel voor Terminal Server nu wel normaal kunnen worden aangestuurd met WS 2008.

Zowel Vista als WS 2008 krijgen daarnaast wat tweaks in de ondersteuning mee. Zo wordt de 64-bits processor van VIA nu ondersteund, net als Bluetooth 2.1 en bestandssysteem exFAT/FAT64. De wifi-verbinding zal na ontwaken uit slaapstand sneller gelegd worden.

Ondanks dat uitgave van de bèta, houdt Microsoft het moment van de definitieve release nog vaag; de GA-versie van tweede service pack staat op de rol voor 'eerste helft 2009'. Een recente voorspelling houdt het op april 2009. Bron: Techworld