Wanneer Windows Vista SP2 en Windows Server 2008 SP2 uitkomen, is nog niet duidelijk. Veel specifieker dan 'tweede kwartaal 2009' wil Microsoft nog niet worden. Zoals we bij de service packs gewend zijn, worden alle gedane bugfixes en patches bij elkaar gebundeld, en is ondersteuning van soft- en hardware uitgebreid.

Voor Windows Server 2008 is de belangrijkste wijziging dat Hyper-V nu daadwerkelijk een standaardonderdeel is van het OS. De authenticatie-functies van Webdav Redirector zijn uitgebreid, net als de functies voor het beheren van stroomverbruik van server of desktop, en Terminal Services is met terugwerkende kracht compatibel gemaakt met de oude 512-bytessleutels van oudere TS-clients.

Vista krijgt een nieuwe versie van Windows Search (4.0) onder de leden, het maximum aan toegestane openstaande tcp-verbindingen is in te stellen, Bluetooth 2.1 en 64-bits VIA-processoren worden ondersteund, het herverbinden van WiFi na hibernation is verbeterd en er kan worden opgenomen op blu-ray. Minder voordelig voor Vista-gebruikers, maar fijn voor aanbieders van televisie, is dat contentbeveiliging op WMC verder is uitgebreid.

Technet-gebruikers kunnen de RTM-versie gebruiken om een eventuele uitrol te testen. Microsoft zal nog met blockingtools komen waarmee beheerders een automatische update kunnen tegenhouden. De blockingtools voor SP1 zijn vanaf gisteravond niet meer te krijgen, dat is een week later dan verwacht. Bron: Techworld