De gebruikersgroep Hispalinux stelt in de klacht dat Windows 8 een 'opstoppingsmechanisme' in zich heeft dat gebruik van alternatieve besturingssystemen aanzienlijk bemoeilijkt. Het gaat om de beveiligingsvoorziening Secure Boot dat aanhaakt op de mogelijkheden van UEFI (unified extensible firmware interface). Volgens jurist en Hispalinux-voorzitter Jose Maria Lancho is dit "een de facto technologische gevangenis voor computer bootsystemen".

Overstappers

Hij zegt dat hierdoor "Microsofts Windows-platform minder neutraal is dan ooit tevoren", meldt persbureau Reuters. Lancho stelt dat Microsoft het hierdoor moeilijk maakt voor consumenten die Windows 8-computers kopen om over te stappen op Linux of andere besturingssystemen.

UEFI is de opvolger voor het aloude pc-kernonderdeel van het BIOS (Basic Input/Output System). De vervanger heeft diverse geavanceerde mogelijkheden, waaronder bescherming voor wat er mag booten op een computer. De UEFI Secure Boot maakt het mogelijk om alleen vooraf goedgekeurde software te laten draaien op een pc. Dit moet het laden van onvertrouwde software, zoals slechte drivers of malware, voorkomen.

Wel/geen beperking

Microsoft heeft zijn geplande gebruik van UEFI-functie Secure Boot al in 2011 uiteengezet. Dat leidde toen al tot ophef, omdat hiermee niet alleen malware en hardwaredrivers de pas wordt afgesneden maar ook Windows-alternatieven zoals Linux. Microsoft sprak dat tegen: pc-makers mogen zelf kiezen of ze Secure Boot inschakelen en of het door de gebruiker uit te schakelen is.

Bovendien kunnen aanbieders van alternatieve besturingssysteem ook de benodigde bootgoedkeuring verkrijgen voor hun software, net zoals Microsoft doet voor Windows 8. Zij moeten dan een digitale handtekening aanvragen. De van Red Hat afgeleide Linux-distributie heeft er al voor gekozen om bij Microsoft zo'n certificaat aan te vragen waarmee het nu zijn Linux-distributie ondertekent.

Open source verdeeld

De Linux-gemeenschap is verdeeld over hoe om te gaan met het UEFI-bootslot. De Linux Foundation heeft eerder al aangekondigd een digitaal ondertekende pre-bootloader uit te brengen. Die komt dan door de UEFI-keuring en kan vervolgens elk ander besturingssysteem booten, zonder dat die gecertificeerd hoeft te zijn voor Secure Boot.

Hispalinux telt 8000 leden en kaart deze kwestie nu aan bij de Europese Commissie, waar de antitrustdivisie onder de Spaanse politicus Joaquín Almunia valt. Hij heeft die taak overgenomen van de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes. Beide antitrustcommissarissen hebben het al aan de stok gehad met Microsoft. Almunia heeft begin deze maand nog een forse boete opgelegd voor Microsofts schending van de browserschikking, die is gesloten met Kroes.

Microsoft legt de voordelen van Secure Boot uit:

Via: Microsoft TechNet.