Dat de leveranciers bezig zijn om hun aanwezigheid in het datacenter zeker te stellen is af te lezen aan een aantal verrassende ontwikkelingen. Cisco kwam met UCS, Juniper kondigde Stratus aan en Oracle kocht Sun. Van de laatste is nog niet duidelijk wat we er van kunnen verwachten, maar de eerste twee zijn veelzeggend, omdat er duidelijk een visie op het datacenter uit blijkt.

Complex maar simpel

“Er komen veel meer VM's”, zegt Trevor Dearing, woordvoerder van Juniper. “Virtualisatie gaat een hoge vlucht nemen en er komen minder fysieke servers. Daardoor wordt de infrastructuur veel complexer, met bijvoorbeeld heel veel switches en beveiligingsapparaten.” Met Stratus wil Juniper die complexiteit verminderen door het hele datacenter te beschouwen als één apparaat dat ook als zodanig te beheren moet zijn. “Het gaat niet om die ene switch, het gaat erom wat je met het hele datacenter doet. Dus zijn we iets aan het bouwen waardoor het één enkel apparaat lijkt. Dat zal draaien op het besturingssysteem van Juniper, Junos.” Volgens Dearing maakt het dan niet meer uit of er 10 apparaten staan of 100, uit beheeroogpunt lijkt het er maar een. “En dat kunnen we net zo makkelijk opschalen naar 1000 of 10.000. Want vooral schalen is belangrijk. We hebben veel schaalbaarheid nodig. Heel veel.”

Volledige virtualisatie

Ook Cisco denkt dat virtualisatie het gaat maken in het datacenter. Marc Samsom gaat zelfs verder. “In ons ideaalbeeld van het datacenter is het een soort fabriek, die sterk wordt gecontroleerd op basis van policies en SLA's.” Een mogelijke SLA is bijvoorbeeld dat een bepaalde applicatie binnen twee miliseconden moet reageren, legt hij uit. “Zoiets is alleen mogelijk als het datacenter volledig is gevirtualiseerd.”

Cisco wil met zijn klanten naar die volledige virtualisatie, maar zover is het volgens Samsom nog lang niet. “Klanten moeten door een transitie heen. Traditioneel zijn er allerlei pilaren in beheer, zoals het netwerk, Windows, Unix, storage, VMware, bekabeling. Die moeten allemaal heel nauw met elkaar gaan samenwerken. Met virtualisatie alleen ben je er dus niet. “Samsom verduidelijkt dit met het voorbeeld van een klant die er vroeger 60 dagen over deed om een server te provisioneren. Met virtualisatie deden ze er ineens nog maar 58 dagen over. De overige tijd ging zitten in allerlei afstemmingsprocedures. “Die zijn vroeger nodig geweest, maar ze zijn voornamelijk gebaseerd op fysiek.”

Automatiseren

“De eerste stap op weg naar het ideale datacenter is standaardisatie van de hardwarecomponenten”, zegt Samsom. “Stap twee is virtualisatie als policy. Stap drie is automatisering. Is alles eenmaal gevirtualiseerd, dan kun je een omgeving bouwen met je muis. Als je dat eenmaal kunt, dan kun je het ook door een programma laten doen en het op basis van policies laten schakelen.” Dat laatste wordt volgens Samsom nog niet veel gedaan. “Grote klanten zijn veelal aan het consolideren. Een paar zijn aan het virtualiseren. Automatiseren is de volgende stap. Iedereen realiseert zich dat het moet gebeuren, maar op dit moment is nog maar 10% van de servers in de datacentra gevirtualiseerd. We moeten nog een stap van 80% maken.”

Storage over FCoE

Cisco virtualiseert niet alleen het netwerk met bijvoorbeeld virtuele switches, maar sleutelt ook aan de protocollen. Zo heeft UCS FibreChannel over Ethernet, waardoor de storage op hetzelfde netwerk komt te zitten als de rest. “Daarmee krijg je veel minder draden. Op een traditionele server zitten 9 aansluitingen. Met het nieuwe netwerk zijn er nog maar drie nodig. Dat houdt het veel simpeler”, zegt Samsom

Zo wordt UCS volgens Samsom een unified platform voor virtualisatie. “Servers, netwerk en beheer met unified IO, storage en netwerkverkeer over één infrastructuur en alles beheerd vanuit één punt”, vat hij samen.

Maar Cisco is niet de enige die zeggenschap heeft over het netwerk voor storage. Voor storage werkt het bedrijf namelijk samen met EMC, dus voordat het in de praktijk kan worden gebracht moet dat bedrijf ook de voordelen van FCoE inzien. Hans Timmerman, country technology officer van EMC, bevestigt dat. “Het netwerk wordt er veel simpeler van en dat is nodig. Het netwerk is verder het probleem van Cisco”, zegt Hans Timmerman, “en we hebben er vertrouwen in dat Cisco alle pakketten aan laat komen. Vervolgens is het aan ons om ervoor te zorgen dat die pakketten over FCoE weer in elkaar worden gezet en opgeslagen.”

Juniper gelooft niet in FCoE, “Ethernet is niet geschikt voor storage”, zegt Dearing. Maar Juniper is is wel bezig met allerlei protocollen, zoals 100Gbit Ethernet. “Die standaarden komen dit jaar, “ zegt hij. “Daarna komen we met de hardware. Wat dat betreft lopen we niet op de standaarden vooruit. Daarom hoeft men de hardware dit jaar nog niet te verwachten.”

In het virtuele datacenter moet overigens ook storage worden gevirtualiseerd. “Dat doen we met V-max”, vertelt Timmerman. “Daarmee wordt de data op de fysieke schijven als virtuele vLUNS beschikbaar gemaakt voor de VM's van Vmware. Over het virtuele netwerk van Cisco worden die twee vervolgens bij elkaar gebracht. Dan heb je een werkende applicatie”

Oracle en Sun Hoe Oracle in combinatie met Sun in dit plaatje past is nog niet duidelijk. Chuck Hollis zei op EMC World, toen vertegenwoordigers van VMware, Cisco en EMC samen op het podium zaten, dat Oracle wel degelijk een concurrent zou kunnen worden. Maar Parag Patel van VMware voegde daar aan toe: “Ze moeten nog wel een heleboel problemen oplossen voordat ze alles op elkaar hebben afgestemd tot een goede oplossing. Zover is het nog niet.” Bron: Techworld