De leden van de ISO komen vanaf vandaag in Genève bijeen om te praten over het al dan niet adopteren van Draft International Standard 29500, beter bekend als Microsofts Office Open XML. Het is de laatste fase van het 'fast-track' proces voor de Redmondse tegenhanger van Open Document Format (ODF). Dat formaat wordt onder andere gedragen door concurrenten als IBM en Sun Microsystems. Het proces is van belang voor Microsoft, omdat bijvoorbeeld overheden minder huiverig zijn tegenover het wijde gebruik van een door de ISO geratificeerde standaard. Dat omdat er dan minder risico is voor vendor lockin.

De 87 afgevaardigden uit 37 landen krijgen tijdens de vergaderingen deze week elk de kans om te reageren op de manier waarop Microsoft de commentaren (ongeveer 4000 stuks. Met dubbeltellingen blijven er zo'n 1000 over) heeft behandeld, en eventueel waarom bepaalde veranderingen niet geaccepteerd worden. "Na die besloten vergadering, aan het einde van de week, hebben de verschillende comités dertig dagen de tijd om hun stem van afgelopen zomer te wijzigen", zo legt een woordvoerder van de organisatie aan Reuters uit. Indertijd stemde 53 procent voor standaardisatie, waar tweederde nodig is. Nederland zal, net als afgelopen zomer, zich onthouden van stemming. Daarna is het einde verhaal en zal OOXML wel of geen ISO-standaard worden. Wat bij afwijzing gebeurt is niet geheel duidelijk. Normaliter zou het formaat dan in het normale standaardisatietraject terecht komen, waardoor het nog jaren kan duren eer het een standaard is.

Controversieel

Geen enkel ISO-proces heeft zoveel rumoer veroorzaakt als die voor OOXML. Afgelopen zomer haalde de Ecma, die de standaard bij de ISO voorlegt, de vereiste tweederde van de stemmen niet. Tegenstanders beschuldigen Microsoft ervan indertijd vals spel te hebben gespeeld. Nieuwe leden zouden 'gekocht' zijn, terwijl in Zweden een rel ontstond rond een email waarin een medewerker van Microsoft een link legde tussen een ja-stem en het aanbieden van projecten aan een commissielid die bij een partner van het bedrijf werkte. Zweden zou zich later terugtrekken uit het proces, volgens de commissie vanwege een procedurefout waarbij een lid twee stemmen uitbracht. De lobby heeft ondertussen aandacht gekregen van Brussel.

Technisch wordt vooral door open sourcegemeenschappen en de bedrijven achter ODF geklaagd dat OOXML te ingewikkeld is om goed mee te kunnen ontwikkelen. Bovendien zou het onmogelijk zijn om de standaard in korte tijd goed te beoordelen. Op die manier, zo zeggen cynici, zou Microsoft het formaat ferm in de hand willen houden, een vermoeden dat versterkt werd door een uitspraak van Microsofts Nikos Tsilas. Hij stelde tegenover ZDnet dat ODF-invoering door overheden ten koste zou gaan van winst van Microsoft, wat gelezen kan worden als een voornemen om OOXML in de hand te houden. Verder zou OOXML teveel leunen op de oude, binaire formaten. Bovendien zou ODF, dat al een ISO-standaard is, prima voldoen en had Microsoft die standaard direct moeten incorporeren met Office. Onderhand zijn meerdere plug-ins verschenen (waaronder een van Microsoft samen met Novell) voor interoperabiliteit tussen de verschillende standaarden.

Naïef

"We zijn wat naïef in het standaardisatieproces gestapt", zegt Hans Bos, de woordvoerder voor OOXML in Nederland, twee weken geleden tijdens een informele ontmoeting met bloggers en journalisten. "Microsoft wilde juist van het gezeur rond interoperabiliteit af zijn door OOXML te standaardiseren en voor iedereen toegankelijk te maken." Microsoft is altijd van mening geweest dat organisaties gebaat zijn bij een zo functioneel mogelijke standaard, een argument dat analistenfirma Burton vorige maand prominent verkondigde in een rapport.

Ondertussen probeert Microsoft de kritiek met handreikingen te bedaren. De documentatie van binaire Officeformaten (voor Office 2007) zijn toegankelijker gemaakt, en vorige week maakte Redmond de plotseling aankondiging dat het API's gaat uitgeven, net zoals delen van specificaties. Bron: Techworld