De SPARC 64 VII zal op termijn een plek krijgen in de door beide bedrijven gezamenlijk ontwikkelde M-serie servers voor met name het hogere segment. De chip is gericht op applicaties als grote databases, warehousing en ERP. Kasten die worden uitgerust met de nieuwe processor zijn de M4000, M5000 (beide rackservers), M8000 en M9000 (kasten), allen draaiend op Sun's eigen Solaris besturingssysteem. De servers bieden plek aan respectievelijk vier, acht, zestien en 64 processors.

De kernen van SPARC64 VII zelf zijn (iets) versneld ten opzichte van versie VI, van 2,4 naar 2,7 GHz, terwijl de lithografische node is verkleind van 90 naar 65 nm. Het aantal threads per core blijft gelijk op twee, wat voor de servers een thread-range van 32 tot 512 betekent. De nieuwe processor is wel volledig uitwisselbaar met zijn oudere neefje, zo beweren de fabrikanten. De quadcore is vanaf vandaag beschikbaar, terwijl de dualcore voorlopig gewoon leverbaar blijft.

Sun is een van de weinige fabrikanten die nog zelf zijn serverprocessors ontwerpt. De upgrade van de M-lijn komt een jaar na de lancering van de UltraSPARC T2, de speciaal door Sun ontworpen achtkerner voor de eigen T-familie van servers. Pas voor de 'tweede helft volgend jaar', na flink wat vertraging, heeft Sun zijn UltraSPARC-chip in de buitencategorie op het programma staan, Rock.

Bron: Techworld