De Web Services Metadata Exchange-specificatie definieert hoe webservices bepaalde informatie uit de metadata kunnen `uitlezen' om met andere webservices te kunnen communiceren. De specificatie, die momenteel als voorstel is ingediend, moet de belofte van webservices dichterbij brengen, aldus Microsoft.

Hype

Aanvankelijk dachten experts dat webservices vorig jaar definitief zouden doorbreken. In de praktijk blijkt dat bedrijven niet warm lopen zakenpartners en concurrenten een kijkje in hun eigen keuken te geven. Veel organisaties zien de beveiliging van de technologie als het grootste obstakel. Marktonderzoeker IDC constateerde mei vorig jaar dat bedrijven wel actief bezig zijn met de ontwikkeling van webservices, maar dat dit veelal binnen de eigen bedrijfsmuren blijft. De opkomst van webservices zal dus in twee fases gebeuren, voorspelde IDC destijds.

Integratie

"Op korte termijn zullen webservices zich vooral richten op integratie binnen de bedrijfsmuren", licht Nathaniel Martinez van IDC toe. "De tweede fase zal bestaan uit het aan elkaar koppelen van applicaties tussen bedrijven." IDC verwacht dat de markt voor webservices de komende jaren flink zal groeien. In 2007 zullen West-Europese bedrijven gezamenlijk zo'n 7,8 miljard dollar aan webservices-gerelateerde zaken als hardware, software en services uitgeven. In 2002 was dit slechts 108 miljoen dollar.