Dit melden financieel persbureau Bloomberg en Reuters op basis van anonieme bronnen. NXP zou de banken Stanley, Barclays, Credit Suisse Group en Deutsche Bank hebben inghuurd om een beursgang voor te bereiden.

Met de beursgang moet 1 miljard dollar worden opgehaald om de schulden van het bedrijf terug te dringen. De banken willen een voorbereiding van beursgang niet bevestigen. NXP laat weten niet in te gaan op 'geruchten en speculaties'.

Schulden

NXP is vier jaar geleden overgenomen door verschillende investeerders die samen 80,1 procent van het bedrijf in handen hebben. Eerder was het bedrijf onderdeel van Philips.

De rest van het bedrijf is nog in handen van Philips en die zou dat zo willen houden. Dit zou volgens Bloomberg een overname van NXP door een concurrent van Philips tegenhouden. Na die overname werd de waarde van de chipmaker geschat op 8,3 miljard euro, inclusief schulden.

Begin 2009 had NXP een schuld uitstaan van 6,4 miljard dollar. Langetermijn schulden werden met 1,3 miljard dollar teruggedrongen. Om de overname te bewerkstelligen leende NXP in 2006 4,5 miljard euro.