De applicatie van het Indiase Maverick Mobile Solutions zorgde afgelopen week op de DEMO-bijeenkomst in San Diego voor enige hilariteit, schrijft Dean Takahashi van VentureBeat.

Spy Call

De software van Maverick zit verborgen in een toestel, zodat mogelijke dieven van tevoren niet kunnen weten of het toestel ermee is beschermd. Zodra een dief de simkaart vervangt, versleutelt de toepassing alle persoonlijke data zoals telefoonnummers, foto's of tekstboodschappen, bericht de New York Times. Bovendien wordt die data doorgestuurd naar een telefoonnummer, bijvoorbeeld van een vriend of van een tweede toestel. Gebruikers moeten dat nummer van tevoren moeten opgeven aan producent Maverick.

De telefoon bespioneerd bovendien de dief. Door middel van tekstberichten stuurt het logbestanden van gesprekken en sms'jes door. Ook nieuwe contacten in het telefoonboek worden doorgestuurd. Via de toepassing Spy Call zijn zelfs telefoongesprekken van de dief af te luisteren. Ten slotte kan de telefoon op afstand tot een loeiende sirene worden omgebouwd. Die is alleen te stoppen door de batterij eruit te halen.

Bollywood-films

Volgens Maverick kan de antidiefstal-applicatie ook gebruikt worden door ouders die hun kinderen willen bespioneren.

De software is nog in bèta, maar Maverick heeft al een distributieovereenkomst gesloten met telefoonproducent Nokia, zegt DEMO. Maverick maakt ook andere mobiele toepassingen, spelletjes en content. Vooral de geheugenkaarten waarop alvast spelletjes, applicaties en Bollywood-films staan, doen het goed op de Indiase markt.

In Nederland zet de politie al jarenlang het sms-bombardement in tegen diefstal van mobieltjes. In 2002 ontwikkelde een Amerikaanse producent een antidiefstal-chip, die een mobieltje onklaar zou maken bij diefstal. Ook hierin toonde Nokia interesse. Van deze CoolRunner-II is weinig meer vernomen.